Használt kontra új autó: a Teslára mutogatnak

2023.08.16. 16:29

A 2022-es magas villanyautóárak után sokkolóan hatottak a Tesla idei árcsökkentései. Ahogy arra számítani lehetett, a használt autók piacán is felfordulást okozott a cég. 

Annak ellenére, hogy a Tesla viszonylag kevés modellválasztási lehetőséget kínál az autósoknak, az elektromos autók piacán egyelőre megelőzi versenytársait. 2023 első negyedévében bekerült a tíz legtöbb autót értékesítő autógyártó közé – írja MotorBiscuit hírportál a vállalat árcsökkentéseit elemző cikkében.

A Tesla eladásai 2022 első három hónapjához jelentősen nőttek, részben azért, mert a cég idén többször is csökkentette az árait. Ennek a legtöbb gyártó nem örül, érthető módon. Elon Musk, Tesla-vezér pedig azt mondta erről:

Elon Musk nemrég lényegében megválaszolta a fenti kérdést, ám ennek a konkurens gyártók nem fognak örülni. A Tesla vezére szerint a jelenlegi és jövőbeni árcsökkentések egy átgondolt pénzügyi stratégia részét képezik. "Arra jutottunk, hogy jobb választás egy nagyobb flotta reményében több autót eladni, mint kevesebbet magas profittal. [...] Arra számítunk, hogy a járműveink idővel szignifikáns bevételt fognak termelni az önvezetésen keresztül. Lényegében most ennek az alapjait fektetjük le. Egyszerűen jobb több autót leszállítani kisebb árréssel, és utólag beszedni a kieső bevételt, miközben tökéletesítjük az önvezetést". 

A teslás árcsökkentések mellékhatása a használt autók piacán is megjelent: csökkent a villanyautók értékesítése. Az iSeeCars adatszolgáltató vállalat szerint az amerikai piacon az első két negyedévben közel 30 százalékos volt a visszaesés. Ez éles kontrasztban van azzal, hogy eközben a többi autófajta esetén stabilizálódtak az árak. A használt autók átlagát tekintve az elektromos autók árai közel tízszer jobban estek. Eközben az alacsonyabb árak ellenére nem történt áttörés a villanyautók elfogadottságában.

A vásárlókat továbbra is aggasztják az ismert problémák. Az akkumulátortöltő-hálózat hézagossága, a hatótávfrász és a hagyományos autók árához képest viszonylag magas villanyautóárak. Ezt a Tesla radikális lépése miatt immáron kiegészíti az elektromos autók értékvesztésével kapcsolatos bizonytalanság is.