10 perces töltéssel 400 km hatótáv? A CATL megoldotta

2023.08.17. 14:00

A CATL szerdán bemutatta új akkumulátorát, ami az ígéretek szerint 10 perces töltéssel 400 km-es távolságot, egyetlen teljes töltéssel pedig több mint 700 km megtételét képes biztosítani. 

A Shenxing névre keresztelt, világelső 4C szupergyors töltésű LFP (lítium-vas-foszfát technológiára épülő) akkumulátor a grafithoz kapcsolódó innovációhoz a CATL legújabb, második generációs gyors iongyűrű technológiáját használja.  Ezáltal a grafitfelület tulajdonságai módosulnak, ami növeli az úgynevezett interkalációs csatornákat és csökkenti a lítium-ionok közbeékelési távolságát, lerövidítve ezzel az áramvezetéshez szükséges utat - olvasható közleményükben.

Shenxing 3.png

Az új akkumulátor az ígéretek szerint szobahőmérsékleten 10 perc alatt képes 80 százalékos töltöttségi szintet elérni. Ez annak köszönhető, hogy a CATL kihasználta a cellahőmérséklet-szabályozási technológiáját, biztosítva ezzel, hogy a cellák gyorsan felmelegedjenek az optimális üzemi hőmérséklet-tartományra. Emiatt -10°C-os hőmérsékleten is mindössze 30 perc alatt 0 százalékról 80 százalékos töltés vált elérhetővé. Az alacsony hőmérsékleten pedig elvileg ugyanolyan teljesítményt tud nyújtani, mint normális hőmérsékleten. 

Shenxing 4.png

A továbbfejlesztett elektrolit és a biztonsági bevonattal ellátott szeparátor kettős védelmet biztosít a Shenxing akkumulátor számára. A cellákon belüli hőmérsékleti mező intelligens algoritmusok segítségével történő szabályozásával a CATL olyan valós idejű hibavizsgáló rendszert épített ki, amely képes megoldani a gyors feltöltés okozta problémákat, lehetővé téve a Shenxing akkumulátor magas szintű biztonságát.

Az ígéretek szerint az új akkumulátor tömeggyártását még az idei év végén megkezdik.