Aquaman 4000: az új magyar tűzoltóautó?

2023.08.21. 17:04

Még 2022 szeptemberében hirdettek eredményt azon a közbeszerzésen, amely szerint összesen 29,3 milliárdért vásárol az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltógépjárműveket. A tendert három részre osztották, így négy nyertese is volt a beszerzésnek, amelyek az alábbiak:

1. rész - tűzoltógépjármű fecskendők, 20 milliárd forint keretösszeg erejéig. Ezt a Horoszcoop Külkereskedelmi Képviseleti Kft. és a Belügyminisztérium Heros Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. nyerte. Velük augusztus 23-án szerződést is kötött a KEF.

2. rész - 42 méter működési magasságú magasból mentő tűzoltógépjármű, 7,8 milliárd forint keretösszeg erejéig. Ennek nyertese a Horoszcoop Külkereskedelmi Képviseleti Kft. és az osztrák Rosenbauer International AG. Velük augusztus elsején szerződött a KEF.

3. rész - 55 méter működési magasságú magasból mentő tűzoltógépjármű, 1,5 milliárd forint keretösszegig. Itt a nyertes a Horoszcoop Külkereskedelmi Képviseleti Kft., valamint az MF-TEAM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. Velük augusztus 23-án kötött szerződést a KEF.

Az első rész az, ami érdekes számunkra, ugyanis ebben indult a BM HEROS Kft., amely cégnek a korábban gyártott Renault-Rába Aqaudux 4000-es fecskendőit nem igazán kedvelték a lánglovagok (a Horoszcoop Kft, egyébként Magirus fecskendőket szállít majd a magyar tűzoltóknak). Sok gond volt az Aquadux 4000-esekkel, de a cég ígéretei szerint az új, áttervezett tűzoltógépjármű tervezésénél figyelembe vették a tűzoltók kívánságait. A Heros AQUAMAN 4000 fantázianevű új tűzoltójárművei nemrég egy sejtelmes OKF posztban tűntek fel, de azok a járművek még nem a véglegesek voltak.

Augusztus 20-án azonban a pesti alsó rakparton egy új MAN TGL alvázas, HEROS gépjárműcskendő volt kiállítva. Mivel az AQUAMAN 4000-esen még csak ideiglenes rendszám volt, így nem valószínű, hogy az esti tűzijáték biztosítása miatt vitték a Dunához, valószínűbb inkább, hogy gyári, illetve OKF-es fotók készültek az új járműről. Így egyelőre a pontos műszaki adatait sem lehet tudni az új magyar gépjárműfecskendőnek, de az bizonyos, a HEROS típusjelöléseiből kiindulva, hogy az új magyar tűzoltókocsi 4000 literes víztartály cipel magával.

Egyelőre azt sem tudni, hogy hány darab járművet vásárol a cégektől az OKF, ugyanis a Katasztrófavédelem keretszerződést kötöttek a nyertes ajánlattevőkkel, így e keret kimerüléséig vásárolhatnak járműveket a lánglovagoknak. A tervek szerint az új járművekből még idén Magyarország összes tűzoltólaktanyája kap legalább egyet.