60 villanyautó dizájnját gyúrták egybe, íme a végső EV

2023.08.22. 06:37

Sokan panaszkodnak, hogy a villanyautók többsége ugyanúgy néz ki. Ha ezt a kijelentést elkezdjük boncolgatni, akkor egy akár egy érdekes és tartalmas beszélgetés is lehet belőle. De a Gridserve nevű lízingcég ezt egy lépéssel tovább vitte és a jelenlegi 60 legnépszerűbb villanyautó dizájnát összevonták és megszületett belőle az ElectronX.

Az autók karosszériaformáit, egyedi dizájnelemeit és méreteit vették alapul, amelyek segítségével pontos képet kaptak arról, hogy mik a legáltalánosabb jellemzői egy villanyautónak. Ezeket render formájában egybe is gyúrták.

Gridserve-The Ultimate EV-Ad-image(1960x1168-crop)

A cég listába is szedte, hogy mi a 10 legáltalánosabb jellemző a villanyautókra: 

  1. Elülső rész kialakítása - 85%
  2. aerodinamikus felnik - 70%
  3. kék és ezüst díszítések - 58%
  4. diffúzor - 58%
  5. SUV-forma - 55%
  6. Autó hátulján átívelő féklámpa - 47%
  7. Letisztult, sima dizájn - 42%
  8. Kasztniba süllyesztett kilincsek - 40%
  9. Hűtőrács nélküli kialakítás - 27%
  10. Vékony fényszórók - 20%

Az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb autószín már ötödik éve a szürke, ezért a legáltalánosabb villanyautót ilyen színnel "fújták le".

Gridserve-The Ultimate EV-Labels

A cég megjegyzi, hogy bár a legtöbb villanyautók elején levő elemek - például a fényszórók, "hűtőrácsok/hűtőrács minták", légbeömlők - helye a villanyautó 85 százalékán ugyanott található, de egyre több a hűtőrács nélküli autó, vagyis ez a dizájn elem lassan a múlté lesz.

Az aerodinamikus keréktárcsák, valamint a kék és ezüst színű díszítések, díszlécek szintén gyakori jellemzői az elemzett villanyautóknak. 

Gridserve-The Ultimate EV-Forecourt (1)

A SUV-őrület az elektromos autók piacán is meglátszik, ugyanis több mint felük városi terepjáró vagy crossover. Az átlagos hosszúság 4,6 méter, szélesség pedig csaknem 1,9 méter. Magasság terén pedig az átlag 1,58 méter. Ezekkel a dimenziókkal pedig az láthajtuk, hogy főleg kompakt méretű SUV-okat gyártanak.

Többek között aerodinamikai szempontból a süllyesztett ajtókilincsek is megtalálhatóak a legtöbb villanyautók. Az átlagos légellenállási együttható 0,27 - nagyjából a Hyundai Kona, az Ioniq6 és a Cupra Born rendelkezik ilyen számmal.

Mondjuk a hátuljára simán elférne egy Mercedes logó.
Mondjuk a hátuljára simán elférne egy Mercedes logó.

Tehát ha az átlaghoz akarunk hasonlítani egy villanyautót, akkor ez a tökéletes viszonyítási alap hozzá.