Fizetnél 7 milliót a Kia belpiacos mini villanyautójáért?

2023.08.24. 13:48

A Kia még 2011-ben dobta piacra a Ray nevű kisautójának elektromos változatát, mely csupán 2500-as limitált darabszámban készült. A koreai gyártó most bejelentette, hogy a modern villanyautózás vívmányait használva ismét gyártani kezdik az apró autót, melyet mától már rendelni is lehet.

A Ray EV legnagyobb vonzereje kétségtelenül az ára: a legolcsóbb változat már 27,35 millió won (7,3 millió forint) ellenében hazavihető, ám a felszereltebb kiadások sem kerülnek sokkal többe.

Kis mérete ellenére a Ray EV igen praktikusnak ígérkezik: az összes ülés lehajtható, mely után egyenes padlójú, egységes térré változik a belső. Ez a gyártó szerint akár hosszabb kirándulásokhoz is alkalmassá teszi a modellt, melynek légkondiját és rádióját akár álló helyzetben is sokáig használhatjuk alvás, munka, vagy pihenés közben.

Kia-Ray-EV



Mindezek ellenére a Kia mégis inkább „belépőszintű városi villanyautóként" definiálja a Ray EV-t, melytől a kedvező árcímke miatt az elektromos átállás további gyorsítását várják. Tekintve, hogy mekkora igény mutatkozik olcsó villanyautók iránt, erre minden esély megvan.

A belépőszintű árhoz belépőszintű számok társulnak, de ezzel nincs is semmi baj. A Ray EV-be egy 32,2 kilowattórás LFP akkumulátor kerül, mely a 86 lóerős villanymotor segítségével városon kívül 205, városon belül pedig 233 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. A töltés sebessége sem fog új rekordokat dönteni, de a 150 kilowatt egész korrektnek mondható. Segítségével 40 perc alatt mászik a töltöttség 10-ről 80 százalékra.

Bár bizonyára nálunk is lenne igény hasonló autókra, a Ray EV egyelőre csak belpiacra készül.