157 milliós restomodot csináltak a Porsche rút kiskacsájából

2023.08.24. 17:15

A 914 a maga korában nem volt se gyors, se szép. Nem csoda hát, hogy minden idők egyik legkevésbé népszerű Porschéjének számít. Talán pont megosztó mivolta miatt a Fifteen Eleven Design felkarolta a modellt, és három év kemény munka után nemrég bemutatták saját, modernizált és feljavított változatukat.

Kezdjük azzal, ami szabad szemmel nem látható: a kreáció közepén egy 3,8 literes hathengeres Porsche motor dolgozik, melyet számos módosítás és finomítás után egészen 380-400 lóerőig húztak fel. Ez a tekintélyes teljesítmény egy hatsebességes manuális váltón keresztül jut a hátsó kerekekhez, melyeket a Cayman S felfüggesztésének egy módosított változata rögzít. Utóbbi ékkövei a Reiger állítható lengéscsillapítók, melyeket a WRC-ben is előszeretettel használnak. A csomagot négydugattyús Brembo fékek teszik teljessé.

Bár kívül megmaradtak a 914 jellegzetes vonásai, a bukólámpák helyére fix LED fényszórók kerültek, míg belül bőr és Recaro ülések gondoskodnak a kényelemről.

A modell kifejlesztésének egyébként megvoltak a nehézségei: az orrban helyet kellett találni a motor hűtésének (hiszen az eredeti léghűtéses volt), de a nagyobb lábtér érdekében a tűzfalat is alaposan áttervezték.

A Fifteen Eleven Design rendesen meg is kéri az árát ennek az egészen különleges csomagnak. A 444 ezer dollár (157,7 millió forint) kipengetése után viszont a kárpit színe mellett a kormány helyét is szabadon megválaszthatjuk.