Ilyen lehet a jövő Volkswagen GTI-je

2023.09.04. 07:39

A Volkswagen bemutatta az ID. GTI koncepció autóját, ami elmondásuk szerint ötvözi a GTI csaknem fél évszázados történelmét és a cég elektrifikációs jövőképét.

A Müncheni Autószalon egy remek lehetőség arra, hogy a VW bemutassa miként képzeli el „gétéisített” villanyautóikat. Ehhez mondjuk a GTI jelentését picit újra kellett fogalmazniuk, ettől függetlenül a logó (még) maradt a régi.

Thomas Schäfer, a Volkswagen vezérigazgatója szerint a GTI „a vezetési élmény és a mindennapi használhatóság tökéletes kombinációját” jelenti és ez a villanyautós GTI-k esetében is így marad. Továbbá leszögezte, hogy nem csak sportosak, hanem elérhetőek is lesznek a jövő GTI-i. Ez viszont relatív, ugyanis ígéretük szerint a legolcsóbb villanyautójuk az ID. 2all 25 ezer euróról (9,6 millió forint) indul, vagyis egy GTI ára biztosan efelett lesz.

Ha pedig már ID. 2all. A GTI koncepcióautó azért lehet sokak számára ismerős, ugyanis a legkisebb villany-koncepcióautót vették hozzá alapul, az ID. 2all-t. Ez lesz a Volkswagen első modellje, mely az MEB Entry platformra épül, amit – ahogy a neve is mutatja –, a gyártó a belépőszintű elektromos autóihoz fejlesztett. Az ID 2all 223 lóerős motorja az orrában kap helyet, és az első kerekeket forgatja. A végsebesség 160 km/h, még a 0-100 kevesebb, mint 7 másodpercig tart. Az GTI verziónak műszaki adatai nem kerültek szóba, de az előbb említettnél biztosabb erősebb lesz.

Amellett, hogy a koncepcióautó fényszórói megtartják a mostani VW modellek dizájnvonalát, több olyan apró részletet vélhetünk felfedezni, amelyek a régebbi GTI modelleknek állít emléket. Ilyen többek között az autó képzeletbeli hűtőrácsának helyét körbeívelő piros díszcsík, vagy az ülések mintázata.

A bemutatón elmondtak olyan részleteket, hogy az autóban egy 12,9"-os központi kijelző és egy 10,9"-es műszeregység kijelző foglal helyet. A Head-up display pedig képes lehet olyan funkciókra is, hogy szélvédő bal oldalára "kivetíti" az adott versenypályát, és azon a helyzetünket.

A Volkswagen ID. GTI Concept MEB platforma épülő szériaváltozata 2027-ben kerülhet az utakra.