Nagyon kevesen használnak ország- vagy vármegyebérletet

2023.09.14. 13:12

A Publicus felmérése szerint a vonattal közlekedők mintegy négy százaléka használ ország- vagy vármegyebérletet, és ezen belül is tízből csak hárman fizetnek érte teljes árat - írta a Népszava.

A kedvezményeket a hatvan felettiek használják ki a legnagyobb mértékben, kilencven százalékuk ingyen utazik, ahogyan a 45-60 év közöttiek 39 százaléka is. A 30-44 köztiek csaknem kétharmada (61 százalék) utazik teljes áron. A 18-29 közöttiek 41 százaléka pedig inkább kedvezményes jeggyel utazik.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint 60 év felett és 30-44 év között egy százalék alatt van az ország- és vármegyebérletet használók köre. A 45-59 éves korosztály mintegy 3 százaléka használ ilyen jegytípust, a legtöbben a 18-29 közöttiek vásárolnak ilyet, 17 százalékuk.

A felmérésből kiderült, hogy a vonatozók hatodának nincs más közlekedési alternatívája. Viszont több mint felük annak ellenére a vonatozást választja, hogy busszal vagy autóval is eljuthatna úti céljához. A válaszadók negyven százaléka mondta azt, hogy a vonat a legolcsóbb közlekedési eszköz.

A portál felidézte, hogy a statisztikák szerint az idei első öt hónapban minden tizedik személyvonat legalább 5 percet késett és minden huszadik minimum 15 percet. 

A válaszadók mintegy harmada elégedett a MÁV szolgáltatásaival, és ugyanennyien még éppen elfogadhatónak tartják. A válaszadók valamivel kevesebb, mint fele szerint az elmúlt években javult a színvonal, szűk harmaduk szerint nem változott semmi, negyedük viszont állította, csökkent a színvonal. A felmérésben kritikaként legtöbbször a késéseket nevezték meg (46 százalék).