Több hétre teljesen lezárhatják Magyarország legfontosabb vasútvonalát

2023.09.15. 07:14

A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet információi szerint a Budapest-Bécs vasútvonal felújításának első üteme és a vele járó korlátozások csak a kezdet, novembertől három hétre teljesen lezárják a vasútvonalat.

Mint ismert, Lázár János a „legjobb, legkomplexebb beavatkozás végrehajtását” rendelte ela Bécsbe tartó Budapest-Győr-Hegyeshalom vasúti vonalon, többek között a sínek rossz állapota miatt. Ugyanis már sebességkorlátozást kellett bevezetni a szakaszon. Ekkor még az is kérdés volt, hogy a rengeteg anyagi forrást igénylő projektre honnan lesz pénze a MÁV-nak.

A MÁV szerdán bejelentette, hogy szeptember 18-tól megkezdi a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszának tervezetten a decemberi menetrendváltásig tartó felújítását. A három hónapos vágányzár ideje alatt három ütemben végzik a vágányok karbantartását. Az első ütem október 26-ig tart a tervek szerint.

A Közlekedő Tömeg civil szervezet szerint viszont a feketeleves csak ezután jön, ugyanis novemberben teljesen lezárják az ország legfontosabb vonalát, méghozzá három hétre. Ezt a döntést a szervezet feleslegesnek és inkompetensnek tartja. 

„Mivel a miniszter nagy sajtóvisszhang mellett az utolsó értelmes szakembert is kirúgta minisztériumából (információink szerint tegnap a 10-ből a tizediket is), nem maradt senki, aki megmondhatná neki: nemcsak hogy felesleges, de a vonatkozó uniós szabályozásnak is gyakorlatilag minden pontjába beleütközik az ukáz. Az egységes európai vasúti térségről szóló 2012/34/EU irányelv VII. melléklet 8. pontja szerint a 7 napot meghaladóan a forgalom több, mint 30%-át érintő pályakarbantartásokat 2 évre előre meg kell hirdetni, a vasutat használókkal a korlátozások elfogadható módját egyeztetni és ez alapján 1 évre előre véglegesíteni. Lázár János vasútjának teljesítménye ehhez képest 21 napnyi 100% szívatás, 0 évre előre 0 egyeztetés” – írták.

Az Index felkereste a MÁV-ot, hogy tényleg lezárják a vonalat három hétre, de az információt nem cáfolták, valamint nem erősítették meg. „A pályafelújítás egyes munkafázisaival, azok időzítésével kapcsolatos hivatalos döntésekről a lehető leggyorsabban igyekszünk tájékoztatni a nyilvánosságot. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak”  – írták.