A siker kulcsa: leginkább saját magának ad el autókat a VinFast

2023.09.16. 06:34

A vietnámi VinFast több tényező miatti is a figyelem középpontjában találta magát az elmúlt időszakban. Egyrészről kiderült, hogy a VF8 nevű villanyautójuk egészen rettenetes, másrészt pedig a vállalat részvényei gigantikus hullámvasutazáson mentek keresztül nagyon rövid idő alatt. Most újabb furcsa részletek derültek ki az elektromos autó startupról.

Először is, a vállalat leginkább saját magának ad el autókat – derült ki a Securities and Exchange Commission jelentéséből. A VinFast 11 300 járművet értékesített ebben az évben, amelyből több mint 7000 a Green and Smart Mobility nevű taxitársasághoz került, melynek történetesen a VinFastot is birtokló Vingroup az anyacége.

2


Ha ez még nem lenne elég, az autógyártó 2,3 milliárd részvényének 99,7 százaléka egyetlen ember tulajdonában van, akit Pham Nhat Vuongnak hívnak. Ő az egyetlen részvényese az 1,1 milliárd részvénnyel rendelkező Vietnam Investment Groupnak, és az alapító igazgatója az 1,2 milliárd részvényt birtokló Vingroup anyacégnek. Elemzők szerint ez megmagyarázza azokat az iszonyatos árfolyamkilengéseket, melyeket augusztusban produkáltak a villanyautó gyártó értékpapírjai.