Jávorszarvasteszten a valaha készült legnagyobb, legnehezebb BMW

2023.09.21. 06:08

A BYD Han után a kezelhetőségi teszteket végző km77.com a valaha készült legnagyobb és legnehezebb BMW-t is megrángatta a bóják között. Bár a 2,7 tonnánál is nehezebb XM-től előzetesen nem várhattunk túl jó eredményeket, a teszt kimenetele pozitív csalódás.

A próba egy szlalompályával kezdődött, melyen az XM meglepően jól helyt állt: végig stabil és irányítható maradt, a menetstabilizátornak vagy egyéb elektromos rendszereknek pedig egyáltalán nem kellett beavatkoznia. A sofőr külön kiemeli, hogy a hatalmas BMW sem alulkormányzottságra, sem túlkormányzottságra nem hajlamos, így összességében bár agilisnek nem nevezhető a modell, jobban teljesített, mint súlya és mérete indokolná. Az XM végül 22,9 másodperc alatt teljesítette a pályát, így még az Audi RS 3 Sportbacket is megelőzte két tizeddel, igaz, a Tesla Model S Plaidtől és a Porsche Taycan GTS-től már több mint 1 másodpercet kapott.

 A biztató eredmények ellenére a stáb izzasztó jávorszarvastesztre készült, az XM pedig 77 km/h-nál le is tarolt egy bóját. A sofőr szerint a problémát az alulkormányzottság okozza, melyet úgy tűnik, nem kezel elég gyorsan a menetstabilizátor. Az XM végül 74 km/h-s kezdősebességgel képes volt teljesíteni az akadályt, ráadásul az adottságaihoz képest stabilan és magabiztosan. A sofőr ezután elismeri: azt hitte, nehezebb dolga lesz.