Ritkaság: jóval erősebb lesz a hiper-Aston, mint tervezték

2023.09.28. 06:12

Ritkán esik meg, hogy egy már jó ideje bejelentett autó jelentősen erősebb lesz a gyártás előrehaladtával, azonban az Aston Martin Valhalla esetében most pont ez történik. A hibrid hipersportautót eredetileg 940 lóerő körülire tervezte a brit márka, ám a legfrissebb hírek szerint végül 998 lóerőt sikerül kihozni a hajtásláncból.

Mindez – valószínűleg – annak köszönhető, hogy az Aston Martin egy saját fejlesztésű hathengeres belső égésű motor helyett végül egy 4 literes, duplaturbós AMG V8-as mellett tette le a voksát, amely már önmagában is 740 lóerős. Ehhez adódik még hozzá a három elektromos motor ereje, melyek közül kettő az első kerekeket mozgatja, míg a harmadik a váltóban kapott helyet.


Hiába a plusz több mint 50 lóerő, a Valhalla eredetileg bejelentett értékei nem változtak: a 0-100 hoz továbbra is 2,5 másodperc kell, míg a végsebesség 349 km/h.

Az Aston Martin a Formula 1-es versenycsapatuk tapasztalatait és megoldásait is beépíti a modellbe. Elöl és hátul aktív légterelőket találunk, amelyek az F1-es autók DRS-éhez hasonlóan csökkentik a légellenállást az egyenesekben és plusz leszorítóerőt adnak a kanyarokban. Ezen kívül az utastér kialakításában és az anyaghasználatban is figyelembe vették a versenypályán tanultakat.

Az Aston Martin Valhallából 999 darab készül, a gyártás pedig várhatóan jövőre kezdődik.