Új szabály a villanyautós adókedvezményre, az amerikai kereskedők idegesek

2023.09.29. 06:17

Az új elektromos autók vásárlását támogató amerikai adókedvezményt jövőre nem utólag, hanem előre megkapják az érintettek, ám ez az autókereskedőknek jelenthet kockázatot. 

A jövőre változik az új elektromos autók eladását támogató amerikai állami kedvezményrendszer - írja a Jalopnik az Automotive News összeállítása alapján. 

Fotó: Matthew Hatcher / Bloomberg / Getty Images
Fotó: Matthew Hatcher / Bloomberg / Getty Images

A kedvezmény jelenleg úgy működik, hogy a megvásárolt autó után járó 7500 dolláros (közel 2,8 millió forint) árengedményt a vevők év végén vonhatják le az adójukból. Ha ennél kisebb az adójuk, akkor nem tudják teljes egészében érvényesíteni a kedvezményt. Csak annak örülhetnek, hogy nem marad adóhátralékuk.

A 2024-től életbe lépő új rendszerben az autókereskedők előlegként beszámolhatják az adókedvezményt az értékesítésre váró elektromos autó árába. Így az ő gondjuk lesz, hogy beszedjék az államtól ezt a pénzt. Volt már hasonló tapasztalatuk egy korábbi roncsautóprogram idején, akkor sok esetben várniuk kellett a támogatásra.

Tyler Slade autókereskedő szerint az előzmények okot adnak arra, hogy idegeskedjenek. Úgy véli, sok kollégáját zavarja a kockázat, hogy mikor juthat a pénzéhez. Ebben az ágazatban a kereskedők jelentős autókészlettel, de kevés készpénzzel rendelkeznek. Ha elapad a bevételek egy része, de fizetni kellene a költségeket, az problémát jelenthet a kereskedők egy részénél. Egy New Jersey-ben tevékenykedő dealer azt mondta, maximum hétnapos időintervallumban tudja hitelezni az államtól járó pénzt.

Az autókereskedők szakmai szervezete (NADA) és a kormány együtt ügyködik azon, hogy megoldják a kereskedők gondját.