A közútkezelőket vonhatják felelősségre vadgázolás esetén

2023.10.02. 12:00

Korábban vadgázoláskor az adott területen illetékes vadásztársaság felelősségbiztosítója megtérítette az elütött vad okozta károkat, ha az érintett területen nem volt vadveszélyt jelző tábla. Aztán júliusban a kormány ezen változtatott, amely értelmében már csaknem minden esetben az autó sofőrje a hibás, ha pedig a vad is elpusztult, akkor annak értékét is neki kell kifizetnie.

„Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán, vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben” – fogalmaznak a jogalkotók. Az új törvény azt is leszögezi, hogy a gyorsforgalmi utakat úgy kell üzemeltetni, hogy azokra a vad ne jusson fel, írta a Népszava.

A portálnak nyilatkozó szakjogász szerint ez alapján mostantól minden, az autópályán vagy gyorsforgalmi úton a sebesség betartása mellett haladó járműben keletkezett vadkárért a közutat kezelő társaság tehető felelőssé, nem a vadásztársaság.

Vadgázolás miatt egy másik személygépkocsival ütközött és megsérült autó az 5-ös főúton Dabasnál 2018. november 12-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vadgázolás miatt egy másik személygépkocsival ütközött és megsérült autó az 5-ös főúton Dabasnál 2018. november 12-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Egy Pest megyei vadásztársaság egyik vezető képviselője szerint a törvény júliusi módosítása azért igazságosabb, mert a vadásztársaság nem tehet arról, ha az autópályákat és autóutakat körülvevő kerítést olyan alacsonyra építették, amin képes átugrani egy szarvas. Az alsóbb rendű utakon pedig körültekintéssel a balesetek jelentős része elkerülhető lenne. A maradék esetben pedig sem az autós, sem a vadász nem tehet.

Továbbá azt is elmondta, hogy a vadásztársaságokhoz nem dől úgy a pénz, mint ezt sokan gondolják. Bár ennek ellentmondanak az Országos Vadgazdálkodási Adattár kimutatásai. Míg 2021-ben 300 milliárd forint felett volt az összesített bevétel, addig 2022-ben csaknem 337 milliárd forint.

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk azzal, hogyan kerüld ki az eléd ugró vadállatot, valamint mire jó a vadkár biztosítás.