12 milliót veszít minden eladott autóján a Rivian

2023.10.03. 16:39

A Rivian tulajdonosak nagyon elégedettek autóikkal, ahogy a cég is büszke két modelljére. Viszont óriási problémával küzd a cég: minden autóját súlyos veszteséggel árulja – írta Wall Street Journal.

A Riviannek jelenleg két modellje van: az R1T pickup és az R1S SUV. Egyik villanyautó sem mondható olcsónak, ugyanis 74 800 dollárba kerül a legolcsóbb Rivian, vagyis 27,7 millió forintba. Viszont ez még egy nagyon baráti ár, ugyanis a cég így is minden eladott autón átlagosan 33 ezer dollárt, vagyis 12,2 millió forintot bukik.

000 9RU8WE

A pénzügyi veszteség egy része annak tudható be, hogy a Rivian illinois-i üzemének mindössze egyharmadán termel, hogy megfeleljen a vállalat által kitűzött 52 000 darabos gyártási becslésnek.

Továbbá a cég évekkel ezelőtt jónak nem mondható üzleteket kötött több alkatrész-beszállítóval, vagyis ezen a fronton is veszteséget termelnek. A The Journal szerint a Rivian vezérigazgatója, RJ Scaringe arra kérte mérnökeit, hogy minden járműből 40 000 dollárnyi költséget faragjanak le, alkatrész- és gyártási költségeket vizsgálva, bár a vállalat ezt nem erősítette meg az újság riportereinek.

Colin Langan, a Wells Fargo elemzője a WSJ-nek azt mondta, hogy a Rivainnek nemcsak csökkentenie kell a költségeit, de emelnie kell az árakat is, hogy 2024 végére elérje a bruttó nyereségesség célját. A Rivian tavaly már 20 százalékkal megemelte egyes modelljeinek árát, de Langan úgy véli, hogy átlagosan majdnem 100 000 dollárért (37,1 millió forint) kellene eladni a járműveket, és a gyárat is teljes kapacitással kellene működtetni ahhoz, hogy a pénzügyi adatok rendben legyenek.

Viszont a Rivian helyzetén a Cybertruck egyre közelgő megjelenése is hátráltató tényező lehet.