Norvégia dimenziót váltott: az új autók 93 százaléka elektromos vagy plugin

2023.10.06. 12:20

Norvégia már eddig is a villanyautózás főszereplője volt, most tovább javított eredményein. 

Norvégiában szeptemberben csúcsot döntött a tisztán elektromos (BEV) és konnektoros hibridek (pontosabban a PHEV) aránya az újautó-piacon a Clean Technika összefoglalójából. Ezek az autók adták az újautó-eladások 93 százalékát, szemben az egy évvel korábbi 89 százalékkal. A részletes adatok szerint így nézett ki a szeptemberi norvég piac: 

  • Az elektromos autók aránya 87 százalékos, 
  • plug-in hibrideké 6 százalékos,
  • a sima hibrideké 4,3 százalékos, 
  • a dízelmotoroské 1,8 százalékos volt.  A maradék kevesebb mint 1 százalékon osztoznak a többiek. 

A részletes adatokból az is látszik, hogy az elektromosok arányának növekedése inkább abból adódik, hogy a belső égésű motorral ellátott autók eladása visszaesett. Nem pedig abból, hogy nő az eladott autók száma és ezen belül gyorsabban bővül a villanyautók értékesítése.  Az eladott darabszám ugyanis csökkent. Idén szeptemberben valamivel több mint 10 ezer új autó talált gazdára Norvégiában, ami 30 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A szeptemberi csökkenő darabszámot azzal magyarázzák a szakértők, hogy a viszonylag nehéz gazdasági körülmények között aki csak teheti, halogatja autója cseréjét. Norvégiában bár enyhült az infláció, de még mindig 4,8 százalék, miközben a GDP idén várhatóan a tavalyi szinten stagnálni fog. A hitelek pedig drágák, az alapkamat 4,25 százalék. 

Ami a márkák versenyét illeti, a Tesla Model Y szeptemberben is magasan vezette az eladási listát közel 2500 autóval. A második helyet tartósan bérli a Skoda Enyaq, amelyből az ősz első hónapjában közel 700 kelt el. A harmadikon a Ford Mach-E végzett 459 autóval.