UAW sztrájk: lassan és nehézkesen, de végre közelednek az álláspontok

2023.10.08. 11:01

Szeptember 15-e óta tart az amerikai autóipari dolgozókat képviselő UAW szakszervezet nagyszabású sztrájkja a Ford, a General Motors és a Stellantis ellen. A munkabeszüntetéssel továbbra is jelentős béremelés, a korábbi kedvezőbb nyugdíjrendszer visszaállítása, megélhetési támogatás és 4 napos munkahét kikényszerítése a cél.

A szakszervezet és a gyártók közötti egyeztetés eddig nem hozott eredményt. Ennek fényében Shawn Fain UAW elnök már a sztrájk kiterjesztéséről beszélt.

GettyImages-1698792533


A hosszú patthelyzet után úgy tűnik, végre történhet némi előrelépés, legalábbis ami a General Motors-szal való tárgyalásokat illeti. Az UAW még hétfőn egy új ajánlatot tett a GM számára, melyre utóbbi csütörtökön egy ellenajánlattal válaszolt, ami már összesen a hatodik a sorban. „Úgy véljük, van egy meggyőző ajánlatunk, amely jutalmazza a dolgozóinkat, és lehetővé teszi a GM számára, hogy a jövőben is sikeres és virágzó [cég] legyen" - fűzte hozzá a vállalat.

Shawn Fain magyar idő szerint este 8 órára helyzetjelentést ígért a tárgyalások állását illetően. A tűzhöz közeli források szerint van ok a bizakodásra, mivel több kulcskérdésben is sikerült előrelépést elérni.

Mindeközben a Reuters értesülései szerint a Forddal való egyeztetések is hoztak némi eredményt, mivel a felek sikerrel közelítették egymáshoz a fizetésemelés mértékéről alkotott elképzeléseiket.