Tisztán villanyra válthat a BMW M3

2023.10.11. 15:54

A villanyautók terjedésével a mindennapi használatra szánt hagyományos kivitelek mellett a sportmodellek is fokozatosan terítékre kerülnek a gyártóknál. Nincs ez máshogy a BMW-nél sem: a német prémiumnak már jelenleg is akadnak sportos villanyautói (mint az i4 M50 és az i5 M60), egy igazán durva, négymotoros szörnyeteg pedig készül a színfalak mögött. Sőt! Mark Weber fejlesztési vezető már egy tisztán elektromos M3-at is megszellőztetett.

A BMW azonban a brutális teljesítmény és a körrekordok mellett azokra is gondol, akik a nyers sebességen túl szórakozásra keresnek autót. Frank van Meel, a BMW M részlegének vezetője legalábbis nemrég arról beszélt, hogy jelenleg is gondolkodnak egy kizárólag hátsókerék-hajtású, kétmotoros hajtásláncon, melynek hála egy könnyebb és szórakoztatóbb autó lehetne az eredmény.

IMG 0337


Nincs azonban könnyű dolguk. A vezető szerint bár a vonatok száz éve használnak nagy és nehéz villanymotorokat, egy kicsi, könnyű, de mégis erős elektromos hajtáslánc kifejlesztése nagy kihívás, főleg ami a hűtést illeti. Egy maximális teljesítményen dolgozó villanymotor és akkumulátor rengeteg hőt termel, így könnyen túlmelegszik. A mérnököknek meg kell oldania, hogy az új, elektromos M-es BMW-k esetén ez sportos használat esetén se jelentsen gondot.

Az első villannyal hajtott M modellek várhatóan az évtized második felében, 2027 környékén érkezhetnek meg.

Forrás: motor1.com