Vagány lesz az új Kia EV3 és EV4

2023.10.12. 17:49

Komoly célokat jelentett be nemrég a Kia. A koreai vállalat 2026-ig egymillió villanyautót szeretne eladni, melyet 2030-ra évi 1,6 millióra tornáznának fel. Hogy ezek a számok valóban elérhetőek legyenek, a Kia több kisebb villanyautóval tervez, melyeket 30 ezer (11 millió forint) és 80 ezer dollár (29 millió forint) között áraznak be. Ezek közül kettőt is megvillantottak nemrég – legalábbis koncepció szintjén.

Az EV3 és EV4 az olcsóbb modellek sorát erősítik majd, és elsősorban különleges, fenntartható anyagokból készült belső terükkel hívják fel magukra a figyelmet.

EV3

Az EV3 egy kompakt SV lesz, mely az EV5 alatt kap helyet, a gyártó pedig egy „mini EV9-ként" hivatkozik rá. A modell külseje illeszkedik a Kia villanyautóira jellemző dizájnnyelvezetébe, de nagyobb testvéreihez képest lágyabbak a vonalai.

A belső tér az „érzelmi jóllét" szellemében készült, melyet a kellemesen minimalista megközelítés mellett lágy hangulatvilágítással és ergonomikus ülésekkel kíván megteremteni a gyártó.

Ezen kívül nagy hangsúlyt kap a fentarthatóság is: az ülések természetes szövetből készülnek, mely amellett, hogy nagyon erős, a gyártása sokkal kevesebb károsanyag kibocsájtással jár. Emellett a középkonzolt egy „biofabrication" nevű különleges eljárás keretében gombák törzséből növesztették ki, jelentsen ez bármit is.

EV4

Az EV4 egy négyajtós szedán, mely magán hordozza a mostanában divatos, kupékra jellemző tetővonalat is. A külső szintén illeszkedik a Kia villanyautóihoz, bár karcsúbb és laposabb az átlag modelleknél.

A belső követi az EV3-nál kijelölt irányvonalat, azaz a fenntarthatóság és az érzelmi jóllét kerül előtérbe. Különbség viszont, hogy gombák helyett itt kenderrostból készül a középkonzol.

Az EV4 egy új, „Mind Modes" (kb. Elme Módok) nevezetű funkciót is kap, mely a sofőr kívánalmainak megfelelően változtatja a hangulatvilágítást és a képernyőkön megjelenő információkat. Teljesítmény módban például rengeteg adatot közöl az utazókkal, míg Nyugalom módban a nyugtató, relaxációs grafikáké a főszerep.

Közös pontok

Az EV3 és az EV4 jó eséllyel egyaránt a gyártó E-GMP platformjára épül majd, és 58, illetve 77,4 kilowattórás akkumulátorokat kaphat. A Kia megerősítette, hogy az EV3 már jövőre megérkezhet, míg az EV4-re egy kicsit többet kell várnunk.