Túl drága a villany-pickup: kellemetlen lépésre szánta el magát a General Motors

2023.10.18. 16:25

Megpróbálta a GM a lehető legfinomabban tálalni, hogy a tervekhez képest később lát neki a villanyfurgonok gyártásának.  

A General Motors legalább egy évvel elhalasztja a teljesen elektromos meghajtású kisteherautók gyártásának megkezdését Michiganben lévő üzemében – derül ki a CNBC cikkéből, amely a vállalat közleményére hivatkozik. 

A magyarázat szerint „javítani akarják a tőkebefektetést” és olyan módosításokat terveznek az eredeti elképzelésekhez képest, amelyek nyereségesebbé tehetik a villanyautók előállítását.

A GM immáron a Detroit külvárosában lévő Orion Assembly összeszerelő üzemben akarja megkezdeni a következő generációs platformjára épülő villanyautók gyártását 2025 végén. Ezt is 2024-re tervezték eredetileg. Ez a gyár jelenleg Chevrolet Bolt modelleket gyárt, amit az év végével a modell elöregedése miatt befejeznek.

bolt fl

Szakértők szerint a tervek módosítása – ahogy a vállalat közleménye fogalmaz a „retime”, ami magyarul nagyjából újraidőzítést jelent  – jól jelzi a nagy autógyártók gondjait az elektromos átállással kapcsolatban. A retime vagy újraidőzítés lényegében a pozitív megfogalmazása a halasztásnak, amelyre részben azért került sor, mert az elektromos autók gyártása egyelőre drága, miközben a piacuk lassabban bővül a várakozásoknál.

A villanyautóknak elvileg nem osztottak lapot a béralkuban, de valójában mégis

A cég közölte, hogy ez a változás nem függ össze a három detroiti autógyártónál folyamatban lévő sztrájkkal. Ugyanakkor a villanyautók gyártása része az UAW szakszervezettel folytatott tárgyalásoknak. Az új bérfeltételek meg fogják dobni az elektromos autók gyártási költségét is ahhoz képest, amivel a vállalat eddig számolt.

A változtatások érinthetik a GM mennyiségi gyártási terveit is, amelyek legfontosabb ígérete szerint 2022 és 2024 közepe között összesen 400 ezer villanyautót fognak előállítani Észak-Amerikában. A cég 2035-re akarja teljes termelését állítani elektromos autók gyártására. A GM szóvivője szerint a "retime" ellenére nincs változás a villanyautó-gyártási tervben.