A Mercedes jövője Kecskeméten épül, milliárdos befektetésből

2023.10.18. 12:55

Főszerepet vállal a Mercedes-Benz elektromos átállásában a kecskeméti gyára, ugyanis egy több milliárd eurós befektetéssel akkumulátorbeszerelő üzemet létesítenek a gyár területén - ismertette a tervet Ola Källenius, a stuttgarti központú autóipari konszern igazgatótanácsának elnöke az Indexnek.

Ola Källenius Kecskemétre látogatott, hogy találkozzon a magyarországi csapattal, valamint látni akarta, hogy halad a gyárbővítés. Mint mondta, a kecskeméti gyár eddig is fontos volt a Mercedes számára, de a közeli jövőben méginkább az lesz a bővítésnek köszönhetően.

Ola Källenius az EQE SUV tokiói bemutatóján 2023. augusztus 25-én. Fotó: Toshikazu Sato / The Yomiuri Shimbun via AFP
Ola Källenius az EQE SUV tokiói bemutatóján 2023. augusztus 25-én. Fotó: Toshikazu Sato / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az elnöke kijelentette, hogy a „jövő Kecskeméten épül”. Ez pedig múlt és jelen időben egyaránt igaz, ugyanis 2021-ben ezen gyárból gördült le az első EQB. A hazai gyárra már nem egy összeszerelő üzemként kell tekinteni, ami "alárendelt" lenne a márka más gyárainak. Sőt, a kecskeméti globálisan az egyik legjobban teljesítő gyár lett. „Egy évtizeddel ezelőtt, amikor Kecskemét még németországi mása testvérüzemeként működött, kicsit mester és tanítvány jellegű volt a viszony, de hamar eltűntek ezek a különbségek. Ma már minden telephelyünk hozzájárul a globális termelési hálózat know-how-jához” – mondta Källenius.

A mostani befektetéssel nem titkolt célja a gyártónak, hogy bővítse termékportfólióját, így az évtized közepétől a Mercedes luxusautó-vásárlóit már Kecskemétről szolgálhatják ki. Az elnök viszont nem árulta el, hogy ezt mely konkrét modellekre értette.