Minibusz még sosem hasította így a levegőt

2023.10.18. 11:17

Kínában egyre népszerűbbek a minibuszok, ami új szereplőket csábít a piacra. Ezek egyike a Li Auto, mely a Mega nevű áramvonalasított elektromos modelljével igyekszik lepipálni a konkurenciát.

Bár álcafestett példányokat már korábban is láttak körözni Kína egyes részein, Li Xiang, a vállalat CEO-ja nemrég hivatalos fotókat is megosztott a Megáról a közösségi médiában. Ezen jól látszik a lekerekített, ívelt kialakítás, mely az első fényszóróktól egészen a csomagtartóig fut. A vállalatvezető posztjában arra buzdította a kommentelőket, hogy tippeljék meg a Mega légellenállási együtthatóját. Bár ezt hivatalosan azóta sem adták közre, minden bizonnyal impresszíven alacsony az érték.

https   www.ca


Bár a légellenállási együtthatót nem, néhány technikai részletet már tudunk. A Mega a Whale architektúrára épül, és a CATL Qilin akkumulátorait fogja használni. Ezek különlegessége, hogy akár egészen brutális, 500 kilowattos gyorstöltést is támogatnak, így 22 perc alatt akár 600 kilométer hatótáv is kerülhet az autóba.

https   www.ca


A feltűnő, tetőn elhelyezett szarvacska sem véletlen: egy lidar rendszert rejt, mely – az ígéret szerint –kifinomult és fejlett önvezető funkciókra utal.

A Li Auto Mega idén decemberben mutatkozik be teljes valójában, további információkra így akkor számíthatunk. Ezt követően az első rendeléseket januárban fogadja majd a vállalat, míg a kiszállítások februárban kezdődnek. Az ára 500 000 kínai jüan, azaz 24,8 millió forint.