Elon Musk: „Megástuk a saját sírunkat a Cybertruckkal”

2023.10.20. 14:43

Négy év várakozás után a Tesla végre bejelentette, hogy körülbelül másfél hónap múlva, november 30-án átadják az első Cybertruckokat újdonsült gazdáiknak. Bár a modell fejlesztése és gyártása során is jócskán merültek fel kihívások, úgy tűnik, messze még a fény az alagút végén.

Elon Musk csütörtökön legalábbis erős szavakkal beszélt a futurisztikus pickup jelentette kihívásokról. „Megástuk a saját sírunkat a Cybertruck-kal" - mondta, mivel „óriási kihívás lesz felfuttatni a gyártást és pozitívra fordítani a Cybertruck bevételi oldalát. Musk szerint „a Cybertruck az olyan speciális termékek egyike, melyek hosszú idők során csak egyszer fordulnak elő. És a speciális termékeket elképesztően nehéz piacra dobni és nagy tételben gyártani, hogy megtérüljenek." A vezető hozzátette: meg kell oldaniuk, hogy a Cybertruck a Tesla számára is bevételt hozzon, de közben mégis megfizethető legyen. Mindez főleg a Cybertruck szokatlan felépítése és a gyártásához használt innovatív technológiák és anyagok miatt jelent kihívást.

GettyImages-1241146699

Musk szavai nem nyűgözték le a befektetőket és részvényeseket. A helyzeten az sem segít, hogy egyes beszámolók szerint a harmadik negyedéves pénzügyi beszámoló alkalmából tartott konferenciahíváson a vezető sorra bújt ki a kritikus kérdések alól. Mindez a tőzsdén is éreztette a hatását: a Tesla részvényei 10 százalékot estek. Ebben minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy a vállalat kismértékben ugyan, de alulteljesített a kitűzött pénzügyi céljait illetően: a 24,256 milliárd dollár tervezett bevétel és 0,73 dolláros részvényenkénti nyereség helyett csak 23,350 milliárd dollár folyt be a kasszába, míg a részvények $0.66 dollár bevételt hoztak.