Hamarosan kiderülhet, külön engedélyhez kötné-e a kormány a nagy teljesítményű autók vezetését

2023.10.21. 15:03

Régóta tudjuk, hogy jelenleg is folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata és megújítása. Bár már több információ is felmerült azzal kapcsolatban, hogy miben változhatnak a közlekedés szabályai, konkrétumokat egyelőre nem tudunk. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Az LMP-s Bakos Bernadett ugyanis írásbeli választ igénylő kérdést intézett Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, melyben a kormány álláspontjára kíváncsi egy korábbi törvényjavaslatot illetően, mely szigorította volna a nagy teljesítményű (402 lóerő fölötti) autók vezetésének feltételeit. "Ilyen feltétel, hogy a kérelmezőnek legalább öt éve rendelkeznie kell személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedéllyel. Továbbá a törvényjavaslat rendeleti szinten meghatározott pszichikai követelmények teljesítéséhez, valamint külön tanfolyam és vizsga letételéhez köti az engedély kiadását. Nem szerezhet nagy teljesítményű személygépkocsi vezetésére engedélyt olyan személy, akit közlekedési bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek." - írja levelében Bakos Bernadett.

GettyImages-499412242


Az LMP politikusa szerint „a javaslatot indokolja, hogy az utóbbi időben megnőtt a súlyos sérüléssel vagy halálesettel járó közlekedési balesetek száma. Elég csak a Harminckettesek terén történt gázolásra vagy az Árpád hídi gyorsulási versenyre gondolni, amely egy vétlen kerékpáros halálát okozta. Ezeket a kirívó szabályszegéseket sok esetben nagy teljesítményű sportautókkal követik el."

A Gazdasági Bizottság 2023 október 3-án tárgyalta a szigorításról szóló javaslatot, melyet azonban elutasított a fideszes többségű szervezet. Bánki Erik elnök viszont elmondta, hogy a KRESZ jelenleg is zajló felülvizsgálata során figyelembe vehetik az elutasított törvényjavaslatban foglaltakat is.

Bakos Bernadett Lázár Jánoshoz intézett kérdései a következőek:

„Tisztelt Miniszter Úr!
Meg tudja erősíteni Bánki Erik szavait? Támogatja a Kormány, hogy a nagyteljesítményű
személygépkocsik vezetéséhez szigorúbb feltételeket kelljen teljesíteni a B kategóriás
jogosítványhoz képest?
Mikor terjesztik elő a KRESZ módosítást?"

A hatályos jogszabályok szerint Lázár Jánosnak a kérdés benyújtását követően 11 munkanapon belül kell választ adnia.