A GR Yaris is megkaphatja a Toyota forradalmi, jós tehetségű automatáját

2023.10.22. 10:36

A Toyota nemrég megosztotta a világgal egyik legújabb fejlesztését, melyet valódi mérföldkőként aposztrofálnak az amatőr autóversenyzésben. Egy forradalmi automatáról van szó, mely Direct Automatic Transmission (Közvetlen Automata Váltó), vagy röviden DAT névre hallgat.

A technológia lényege, hogy a gáz és fékpedál mozgásából a váltó megpróbálja előre megjósolni a sofőr következő lépéseit, ezzel kiküszöbölve a hagyományos automaták hátrányait. A DAT gyakorlati hasznáról Hiroaki Ishiura japán autóversenyző beszélt, aki egy GR Yaris volánja mögött első kézből tapasztalhatta meg a rendszer működését. „Azonnal összezár, ahogy elindulsz, lineárisan reagálva a gázpedál mozgására, lehetővé téve, hogy bármiféle veszteség nélkül időt nyerj a köreidben. A DAT érzékeli, amikor teljes erővel nyomod a féket, és visszavált neked, így felkészülve a következő gyorsításra. Előre számít a történésekre, pont ahogy azt mi is tesszük vezetés közben." A versenyző azt is hozzátette, hogy amíg a normál automaták csúszkáló érzést keltenek a versenypályán, a DAT sokkal direktebben működik.

56013 hr


A Toyota 2020 második felében, Akio Toyoda elnök ötlete alapján kezdett dolgozni az új váltón, hogy könnyebbé tegye az amatőröknek a motorsportokat a kuplungpedál elhagyásával. Bár a DAT-ot egyelőre csak versenyautókban tesztelték, a pletykák szerint a GR Yaris is megkaphatja a jövőben.