A Lamborghini se ölné meg a benzinmotort, de...

2023.10.28. 07:22

A Lamborghini idén márciusban mutatta be a Revueltót, az új, V12-es csúcsmodelljét. Az 1001 lóerős hibrid szupersportautót Petrány Máté kollégánk vezette is, méghozzá a Lamborghini saját tesztpályáján.

2023-ban egy teljesen új, benzines szupersportautó bemutatása furcsának tűnhet, hiszen úgy tűnik, hogy a világ sajnos leszavazta bélyegezte a benzineseket és dízeleket. Adódhat azonban egy kiskapu.

Ahogy a Porsche is elmondta, hogy a végsőkig kitartanak a benzinmotor mellett, a Lamborghini is ilyesmire készül. A Porsche megoldása rendkívül egyszerűnek tűnik: nem az autóikat építenék újra elektromos hajtással, hanem a benzint cserélnék ki szintetikusra.

Ez azért lenne megnyugtató megoldás, mert így megmaradhatna a benzines autó, mint műfaj, miközben a szintetikus benzin miatt az villanyautókhoz hasonlóan zéró a kibocsátás. A Lamborghini is bízik benne, hogy az e-fuel beválhat, de egyelőre óvatosan fogalmaznak.

A márka vezérigazgatója, Stephan Winkelmann azt mondta az Autocarnak, hogy pár évet még mindenképp várnak, és megnézik, hogy a szintetikus üzemanyagnak van-e jövője, vagy nincs. Ő is úgy fogalmazott, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kéne később átállniuk a teljesen elektromos autók gyártására.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte eljön majd az az idő, amikor odáig fejlődik az akkumulátorok technológiája, hogy végül a mostani, benzineseknél is könnyebb, elektromos sportautók születhetnek. Jó hír, hogy a Revuelto és a Huracán utódja még legalább 2030-ig itt lesz, közben pedig a biztonság kedvéért érkezik az elektromos Lanzador is.

Forrás: Autocar, Lamborghini