Íme az első részletek a Toyota új kétüléses sportautójáról

2023.10.31. 06:07

Pár napja a Toyota a Japan Mobility Show-n bemutatta legújabb sportautó koncepcióját, az FT-Se-t. Bár a kétüléses sportautó kétségtelenül látványos, azon kívül, hogy a gyártásérett verzió teljesen elektromos lesz, nem sok technikai részletet osztott meg a gyártó.

Szerencsére azonban a Top Gear magazin puhatolózott egy kicsit az FT-Se vezető mérnökénél, aki elejtett néhány információmorzsát arról, mire is számíthatunk. Fumihiko Hazama szerint a sportautóban két elektromos motor kap helyet: egyik az első, míg másik a hátsó tengelyen. Bár a modell így összkerékhajtású lesz, a motorok hangolásának hála inkább hátsókerék-hajtásúként fog viselkedni. Bár teljesítményértékeket nem tudunk, 3 másodperces 0-100-at és 250 km/h körüli végsebességet céloz meg a gyártó. Sőt! Egy nürburgringi célidőt is belőttek már.


A modell súlya továbbra sem ismert, nem kell azonban egy hatalmas számra számítani. A mérnökök célja, hogy egy könnyű de mégis merev autót alkossanak, alacsony súlyponttal. Ennek érdekében egy speciális, harmadik generációs akkumulátort használnak majd, mely könnyebb a jelenlegi megoldásoknál. Emellett a karosszéria szénszál-erősítésű műanyag, alumínium és acél keverékéből készül.


Bár a mérnökök itt sem bocsátkoztak részletekbe, az aerodinamika terén is számíthatunk trükkös megoldásokra, melynek része a jókora diffúzor is.

Az FT-Se gyártásérett változata 2026-ban érkezhet. A Toyota szerint a modellnek nincs köze a régóta pletykált elektromos MR2 utódhoz.