Elektromos autókat vásárolhatnak a tankerületek, nettó 1,67 milliárdért

2023.11.03. 15:25

A Klebelsberg Központ elektromos autók és töltőberendezések vásárlását tervezi - tudta meg a  24.hu . Összesen 126 járműről és 60, nyilvánosan nem használható töltőpontról van szó, amire nettó 1,676 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

A Klebelsberg Központ még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapta a támogatást, kimondottan elektromobilitásra. A döntést a környezetvédelemmel, illetve azzal indokolják, hogy az üzemeltetési és fenntartási költségek így jelentősen csökkenhetnek.

A kép illusztráció, egy korábbi cikkünkből származik.
A kép illusztráció, egy korábbi cikkünkből származik.

A Klebelsberg Központ azt mondja, ezt az összeget nem lehet felújításra és a tanárok fizetésemelésére költeni. Az autókat fenntartói feladatok ellátásához lehet majd használni, nem személyes használatra kapják a tankerületek vezetői. A tervek szerint minden tankerületnek lenne saját töltőpontja.

Az Innováció és Technológiai Minisztérium utódja, az Energiaügyi Minisztérium kiemelte, hogy a közlekedés zöldítése a cél, ami az elektromos autókkal szerintük megvalósítható. Ők is kiemelték, hogy autókat közfeladatokhoz használják majd, és összesen 2200 köznevelési intézmény működtetésében lesz szerepük.

Nissan Leafek és NV-200-asok beszerzését tervezik: a 126 darabból 47 lenne kisteherautó, amiket szállításra, postázásra és a karbantartási munkák megkönnyítésére használnak majd. Eddig 41 darab NV-200-at és 28 darab Leafet szállítottak le. A nyertes partner egyébként a Gablini Kft., velük közösen alakítják ki a szállítás további ütemezését.

Forrás: 24.hu