Rengeteg gázolajat fogyasztanak a Volánbusz elektromos buszai

2023.11.07. 06:02

A Volánbusz Zrt. összegyűjtötte az elektromos buszokkal szerzett eddigi tapasztalatait, amelyeket a magyarbusz.info osztott meg egyik írásában.  A Volánbusz állományában jelenleg 102 elektromos busz üzemel, amelyek közül 50 darab BYD K9-es, 40 darab Mercedes eCitaro és 12 pedig Ikarus 120e. A 102 villanybusz átlagos fogyasztása 100 kWh/100 km, azonban a típusok között elég nagy, 20 százalékos eltérés is tapasztalható.

A legtöbb tapasztalatot eddig a Mercedes eCitarókkal szerezték, mivel ezek első példányai 2021 augusztusában álltak forgalomba. Ezek a buszok főként a budai agglomerációban közlekednek és számos probléma van velük. Elsősorban messze alulmarad a hatótávjuk a korábban e vonalakon használt dízel buszokéval szemben. Ez nem is csoda, hiszen ezen buszoknak a legnagyobb a fogyasztása: 112 kWh/100 km, így az átlagos hatótáv csak 173 kilométer volt. Egyébként a Winmenetrend adatai szerint az eCitarók kiadása a mai napig csapnivaló, ahhoz képest, hogy szinte új buszokról van szó, a flotta alig 70 százaléka megy ki naponta forgalomba. 

2 (4)

Az Ikarusok CATL LFP aksikkal vannak szerelve, amelyek 89,3 kWh/100 km fogyasztást és 280 kilométeres hatótávot produkáltak. A nettó kapacitása ezeknek az akksiknak 251 kWh. Ennél az akkutípusnál megadták a bruttó és nettó értékeket is. Mintegy 20 százaléknyi tartalék marad az eleve eléggé strapabíró LFP kémiájú akksiknál.

3 (2)

A flottában a legfrissebb az az 50 darab BYD busz, amelyeket idén tavasszal állítottak forgalomba. (Ezeken kívül van még egy BYD K9-es Salgótarjánban és egy másik Komáromban is, de ezeket valamiért nem számolta a saját flottájába a Volánbusz. Pedig mindkettő évek óta ott üzemel.) Az átlagos fogyasztásuk 99,4 kWh/100 kilométerre jött ki, de mérhető a különbség az egyes városok domborzati viszonyainak függvényében. Egerben 100+, Győrben 100, Zalaegerszegen 95, Szolnokon 92-93, a sík szegedi terepen pedig 90 kWh alatti értéket mértek. Az átlagos hatótáv 280 km lett ennél a típusnál is.

1 (4)

Ahogy azt korábban megírtuk az elektromos buszok egyik szépséghibája, hogy a legtöbb villanybusz olajkályhával fűti az utasterét – ilyen a Mercedes és az Ikarus e-busza is. Arról viszont, hogy a BYD-kban milyen fűtési rendszer van nem szólt a fáma. Az Ikarusok a múlt télen átlagosan 6,1 liter gázolajat használtak el 100 kilométerenként fűtésre, míg a Mercedesek 2,9 literrel is beérték. Ez azt jelenti, hogy egy-egy hidegebb napon az Ikarus akár 30 liter gázolajat is elfogyaszthat. Az olajkályhák mindenféle utókezelés nélkül eregetik a levegőbe a kipufogógázt épp télen, amikor egyébként is nagyon szennyezett a levegő. Ennek megfelelően viszont nem volt hatalmas különbség a buszok téli és nyári áramfogyasztása között, az Ikarusoknál ez tíz százalékkal volt több a hidegben, az eCitaróknál viszont változatlan maradt.

A buszok átlagosan 180-200 percet töltenek a töltőkön. Három óra alatt a BYD-k és az Ikarusok 300, a Mercedesek pedig 225 kilométer hatótávnyi áramot tudnak felvenni. Az Ikarusoknál a meghibásodások 27 százalékát a karosszéria, az ajtók és az alváz problémái adják, (ezek a magyar fejlesztések a kínai járművön). Ezen kívül többnyire kisebb gondok voltak csak a légkondival és az elektromos rendszerekkel. A flotta megbízhatóságát magasnak nevezte a vállalat. A Mercedes buszainál is az ajtók és a klíma okozta a legtöbb fejfájást, de az összes probléma 11 százalékát a meghajtás hibái tették ki.

A BYD estében is hasonló a sorrend: a meghibásodások 34 százaléka az ajtók, 20 százaléka a klíma, 22 százaléka pedig az utastér berendezéseinek számlájára írható, de kisebb gondok adódtak a futóművel, a rugózással és az elektromos berendezésekkel is.

D SOS20210831018

A nagy kérdés azonban az, hogy megéri-e villanybuszt üzemeltetni a dízelhez képest? Erre a kérdésre nem kapjuk meg a helyes választ a Volánbusztól, ugyanis a társaság 15 évre számolja az elektromos buszok élettartamát és ugyanúgy 15 évre a dízelekét is. Ami viszont így egyértelműen az elektromos felé billenti a mérleg nyelvét, viszont az autóbuszok konstrukciós élettartama mindkét hajtásmódnál tíz év. A Volánbusz viszont arról is hallgat, hogy az elektromos buszok akkupakkját hatéves koruk környékén ki kell cserélni, ami egy új busz vételárának a felét is kiteheti. A Volánbusz nem számolja azt sem, hogy a hatótávpara miatt mennyivel több elektromos busz kell egy-egy olyan vonalra, ahol addig dízel busz közlekedett. Az ökölszabály szerint minimum másfél, de inkább kettő elektromos busz kell egy dízel kiváltására. Így pedig teljesen értelmetlen az összehasonlítás, ugyanis két elektromos busz árából, töltőberendezéssel együtt, három és fél igen jól felszerelt dízel autóbuszt lehet vásárolni. 

Ettől függetlenül a Volánbusznál optimisták és az ígéreteik szerint, a következő három évben újabb 365 elektromos autóbuszt szereznének be.