Így szól egy kétütemű, 14 literes dízel, miután évekig rohadt a szabadban

2023.11.09. 15:32

Mi lenne az első reakciónk, ha a semmi közepén ráakadnánk egy elhagyatott bányadömperre? Persze hogy azonnal megpróbálnák beindítani! Pontosan így tett a Bruce in AUS YouTube csatornát üzemeltető Bruce is.

Egészen pontosan egy Wabco Haulpak bányadömperről van szó, mely egy kőbányában szolgált Queenslandben, mielőtt nyugdíjazták. Bár a jókora jármű már önmagában is látványos, igazi különlegességét a kétütemű,14 literes, kompresszoros V12-es Series 71 Deitroit Diesel adja, mely a kabin alatt bújik meg. Bár a motornak számos változata ismert, ez a példány 425 lóerős, és 1627 Nm nyomaték leadására képes.

Képernyőkép 2023-11-08 140223.png


Bár saját kultusszal rendelkező, bizonyítottan megbízható erőforrásról beszélünk, Bruce-nak sok munkájába telt, hogy ismét életet leheljen belé. A közel egyórás videóban részletesen végigkövethetjük a teljes folyamatot, melynek végén, 54 perc és 20 másodperc körül a monstrum egészséges hangon dorombolni kezd.

Sajnos a a dömper egy meghibásodott hidraulikus egység miatt egyelőre mozgásképtelen, ám Bruce már jelezte, hogy a további videókban megpróbálja kijavítani a hibát, és újra menetképessé tenni a járművet.