"Tehervonat, állj meg!" - kiabálták hangosbeszélőn a sápi vonatbaleset előtt

2023.11.17. 14:19

Mi is megírtuk, hogy komoly vonatbaleset történt Sáp vasútállomásán, a Püspökladány–Biharkeresztes vonalon. Szerdán reggel 4:20-kor egy több mint kétezer tonnás tehervonat 60 km/h-s sebességgel belerohant egy állomáson várakozó személyvonatba. Bár kezdetben csak kevés részlet látott napvilágot a balesetről, azóta már több mindent tudunk – derül ki az Index cikkéből.

A közeledő tehervonat az állomás előtt tilos jelzést kapott, ám ezt a mozdonyvezető nem látta, vagy nem vette figyelembe. A hajnali időpont miatt a személyvonaton a masiniszta és kalauz mellett csak négyen utaztak. Közülük ketten sérültek meg. Az egyik sértetlen utas az RTL Híradónak azt mondta, a közelgő balesetet látva az állomás személyzete többször is a „Tehervonat, állj meg!" utasítással üzent a hangosbemondón keresztül, ám ez már hatástalannak bizonyult.

DEBRE20231115007


Az ütközés után az utasok és a kalauz gyorsan a mozdonyvezető segítségére siettek, aki azt mondta, jól van, de beszorult. A 48 éves püspökladányi férfit 3 és fél óra után sikerült kiszabadítani a roncsból, azóta mélyaltatásban kórházban fekszik.

A püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanújával eljárást indított a tehervonat masinisztája ellen. A vizsgálat szakértők bevonásával zajlik.

Az érintett szakaszon azóta visszaállt a vonatforgalom, de a vasúti pályában tízmilliós kár keletkezett. Az utasok és dolgozók kárigényét a MÁV már intézi.