Na és a papírsárkány-generátorról hallottál már?

2023.11.24. 10:04

A szélenergia szó hallatán mindenkinek a jól ismert szélturbinák jutnak eszébe, pedig nem ez az egyetlen megoldás. A papírsárkányos generátor például megvan?

A megoldás két konténerből áll, amelyekben egy 400 kilowattórás akkumulátor, valamint egy csörlőhöz csatlakoztatott generátor kap helyet. A csörlőn feltekert kötél végét egy speciális sárkányhoz csatlakoztatják, mely repülés közben hatalmas nyolcasokat ír le az égen, fokozatosan letekerve a csörlő dobjáról a kötelet, így megforgatva a generátort.


Amikor a sárkány elérte a maximális magasságát, a megtermelt áram egy részének segítségével visszahúzzák a kiinduló pozícióba, hogy újraindulhasson a ciklus. Mivel ekkor a sárkány már csaknem függőlegesen repül, kevésbé kap bele a szél, így sokkal kevesebb energia visszahúzni, mint amennyit a távolodó fázisban megtermelt.


A gyártó szerint a szerkezet egyszerre 10 órát képes működni, ezalatt 30 kilowatt áramot termel – már ha ideálisak a körülmények. A leghatékonyabb működés 35 és 50 km/h-s szélsebesség között garantált, e fölött és alatt már csökken a termelt áram mennyisége.


A papírsárkány generátor egy megszokott szélerőműnél kisebb, olcsóbb és alig 24 óra alatt telepíthető. A gyártó szerint ideális megoldás olyan elszigetelt munkaterületekre, ahol az energiatermelést csak dízelgenerátorokkal lehetne megoldani.

Ráadásul már készül a rendszer nagyobb, hatékonyabb változata, mely akár szünet nélkül is képes üzemelni, és egy kisebb közösség számára is elég áramot termel. Már csak egy autó tetejére kell építeni, és kész a végtelen hatótáv (csakviccelünk).