Menthetetlenül itt a hideg – elő azokkal a téli gumikkal!

2023.11.25. 09:54

Az évnek azon időszakában, amikor tartósan 7 °C alá csökken a hőmérséklet, célszerű a nyári gumiabroncsot télire cserélni. Az elmúlt években készült téli gumikkal kapcsolatos írásaink gyűjteménye következik.

A német autóklub, az ADAC minden évben átfogóan teszteli a piacon lévő gumiabroncsokat. A 2023-as gumitesztet a „melyik a legjobb?” és a „melyiket semmiképp?” szempontból is feldolgoztuk.

A tavalyi ADAC teszt feldolgozásakor sokkal inkább az ár-érték arány volt a téma középpontjában, a tapadás témakörét pedig egy másik anyagban tárgyaltuk.

Gyakran hallani, hogy aki télen külföldre indul mindenképpen tájékozódjon a helyi előírásokról. Ebben nyújt segítséget korábbi gyűjtésünk, ami a különböző európai országok vonatkozó szabályozásait listázza.

A gumicserét ma már általában nem otthon a porban, hanem centírozással egybekötve a gumisnál szokás megejteni. Tavalyi anyagunkban a gumisoknál jártunk körbe.

Végül egy kis jogi érdekesség: Magyarországon még mindig nem köti hivatalos szabályozás az autósokat az nyári és a téli gumiabroncsok évszaknak megfelelő használatához, ajánlás van csupán. Még ősszel vizsgáltuk a gumiszabályozás jogszabályi kereteit, különös tekintettel a négy évszakos abroncsokra.

Címlapkép forrása: Wolfgang Grube/ADAC