Nem mindegy, hogy 45 helyszínen vagy 45 sávban mérnek majd az új traffik

2023.12.04. 14:16

A fővárosi önkormányzat még augusztusban jelentette be, hogy 45 sebességmérésre alkalmas eszközt bérelnek, amelyek kihelyezését a rendőrség egyedileg bírálja el. Most pedig kiderült, hogy a bérelt traffipaxok nem 45 helyszínt, hanem 45 forgalmi sávot fognak ellenőrizni.

„45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára” szerződött le a Fővárosi Önkormányzat - derült ki a 24.hu cikkéből.

A nyár végén bejelentett traffipaxok kihelyezésében még nem történt jelentős előrelépés, eddig csak két kamerát üzemeltek be a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében.

Továbbra sem tudni, hogy az új traffipaxokat hol helyezik majd el. Ennek oka, hogy a felelős szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) még egyeztetnek, hogy „a baleseti statisztikák és a közlekedésbiztonsági szempontok szerint indokolt helyszínek közül melyek vonatkozásában állnak rendelkezésre a kamera üzemeltetéséhez szükséges feltételek (konzol, áramellátás, optikai hálózat)” – írta a Fővárosi Önkormányzat a portálnak.

A sebességmérő kamerák kihelyezése az Égéstér azon adásában is szóba került, amelynek Karácsony Gergely volt a vendége. A főpolgármester akkor azzal indokolta a kamerák elhelyezésénék késését, hogy a szükséges informatikai hátteret is bővíteni kell.

Egy másik cikkünkben pedig részletesen utánajártunk, hogy tényleg szinte veszélytelen-e a gyorshajtás: