Oltólándzsákat vásárolnak a katasztrófavédelemnek az elektromos autótüzek oltásához

2023.12.05. 17:09

Ha egy elektromos autó akkumulátora kigyullad, az messze nem játék. Egyelőre kevés megoldás van az ilyen tűzesetek kezelésére, ám ami van, az ígéretes. Az egyik ilyen az úgynevezett oltólándzsa, amelyből hamarosan az Országos Katasztrófavédelem is kaphat majd néhányat.

Az elektromos autók kapcsán a szkeptikus hangok gyakran veszik elő az akkumulátort: nemcsak a környezeti terhelés és a hatótáv kapcsán, de a veszélyességi faktor miatt is szeretik cincálni. Abban tényleg van igazság, hogy ha valami miatt kigyullad, akkor irtó nehéz eloltani.

oltólándzsa.png

A holland tűzoltók ilyen helyzetben például speciális hevederekkel beleengedik a járművet egy kád vegyszeres vízbe és hagyják ott lehűlni. Hiszen sokszor pont az a baj, hogy az oltóanyag nem jut be az akkumulátorba, ahol akár 800-1000 fokos is lehet a hőmérséklet a tűz során.

Erre a célra korábban fejlesztettek egy rendszert, melyről írtunk is. A Rosenbauer tüske alulról meglékeli az akkumulátor kemény fém héját, és az alá juttatja be az oltóanyagot. Hasonló, csak inkább analóg eszköz az oltólándzsa is, melyet felülről kell beleütni az autó akkumulátorába. Ez szintén egy hegyes fejjel töri át a fém páncélt és úgy juttatja be az oltóanyagot a sérült vagy hibás csomagba.

Ez utóbbiból indított nemrég beszerzési programot a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.). A megérkezett oltólándzsákat átadják majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, akik a legforgalmasabb autópályák mellett elhelyezkedő tűzoltóságoknak osztják ki. Az eszköz segítségével az eddigi órák helyett mindössze 15-20 perc lesz eloltani egy akkumulátorcsomaggal rendelkező autót. Ez nemcsak azért jó, mert így egy ilyen eset kevesebb ideig akadályozza a forgalmat, de esélyes, hogy a tűz sem tesz majd olyan jelentős károkat az útban.