Annyi lítiumot találtak, ami 375 millió villanyautóhoz elég

2023.12.06. 06:04

Jelenleg az akkumulátorok egyik fő alapanyaga a lítium, amiből akad bőven a Földön, csak meg kell találni. Ez sokszor geopolitikai kérdés, hiszen nem mindig olyan országban van az alapanyag, ahol az egyes piaci szereplők szeretnék.

Most az előbbi probléma nem áll fenn: az Egyesült Államokban találtak rengeteg lítiumot, így azért már nem kell külön megküzdeni. Nem egy új lelőhelyről van szó: a Salton-tó környéke eddig is ismert lelőhely volt, most viszont kiderült, hogy sokkal több lítium lehet ott, mint amit eddig gondoltak.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Egy tanulmány szerint a Salton-tó alatt nagyjából annyi lítium van, ami 375 millió villanyautó akkumulátorához lenne elegendő. Ezzel a Salton-tó környéke a világ legnagyobb ismert lelőhelyévé lépett elő.

Más kérdés, hogy a bányászattal még lehetnek gondok, ugyanis a lítium a tó alatt található, így biztosan nem lesz egyszerű és olcsó kinyerni onnan. Erre a feladatra még nincs megfejtés, de már több cég is dolgozik egy olyan megoldáson, amivel anélkül lehetne kinyerni a lítiumot a tó alól, hogy az hatalmas pusztítással járna.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

A tanulmányt az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) tette közzé. A Nemzeti Laboratórium kutatója, Lawrence Berkey elmondta, hogy számításaik szerint nagyjából 3,4 millió tonna finomított lítium előállítását teszi lehetővé a lelőhely.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint az Egyesült Államok számára ez a felfedezés azért különösen jó hír, mert így többé nincs szükségük arra, hogy importálják a lítiumot. Sőt, a lelőhely olyan hatalmas, hogy akár a globális alapanyagigényt is ki tudnák vele elégíteni, méghozzá évtizedeken át. A kérdés már csak az, hogy ez az egész milyen hatással lesz az autók áraira, illetve a versenyre.

Forrás: e-cars / DOE