Hasznos új szolgáltatást indított a Magyar Közút

2023.12.12. 16:51

Útszámkereső néven új szolgáltatást indított a Magyar Közút, melynek „elsődleges célja, hogy az országos, állami tulajdonban és üzemeltetésben lévő közúthálózatról tájékoztassa a látogatókat," ezzel pedig „támogatást nyújt például a közútkezelői kérelmek pontosabb előkészítéséhez is." – írja a vállalat közleménye.

Az utszamkereso.kozut.hu weboldalon elérhető új felületen „az úthálózat bármely pontja ötféleképpen kereshető, illetve kattintással is azonosítható. A jobb oldalon megjelenő adatok az országos közúthálózat minden pontját többféle módon azonosítják, mely adatok egy gombnyomással másolhatók, megoszthatók, az adott térképi nézet pedig képként lementhető. A felület mobileszközön megfelelő beállítások mellett mutatja az aktuális pozíciót is. Megfelelő ráközelítéssel a dinamikus helymeghatározás is használható, mely során a térképen egy úton végighaladva folyamatosan mutatja a felület az aktuális helyzetet, alapadatokat és közelítő értékű szelvényszámot is."

Képernyőkép 2023-12-12 102505.png


Fontos megjegyezni, hogy bár a szolgáltatást a Magyar Közút indította el, nem csak az általuk kezelt 31 ezer kilométernyi szakasz adatai szerepelnek benne, hiszen az ország állami tulajdonban lévő útjainak üzemeltetését számos más vállalat is végzi.

A Magyar Közút szerint „az új portállal párhuzamosan a már korábban létrehozott KIRA (Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis) továbbra is elérhető, azonban a helyazonosításra célszerűbb lesz a felhasználói igényekhez jobban igazodó Útszámkeresőt használni a jövőben."

Az Útszámkeresőhöz részletes felhasználói útmutató is készült, mely ezen a linken tekinthető meg.