Idő előtt állítják le a Macan uniós forgalmazását, de nem az emissziója miatt

2023.12.15. 15:13

Azért manapság gyakran előfordul, hogy a szigorodó környezetvédelmi előírások és a 2035-re meghirdetett elektromos átállás egyszerűen arra kényszeríti a gyártókat, hogy bizonyos modellszériákat engedjenek el. Ezekből néhány visszatér elektromos formában, ahogy azt hamarosan a Porsche Macan is teszi majd, bár azt nem a kibocsátása miatt száműzik.

Érdekes módon a hamarosan generációváltáson áteső Macan tényleges kifutása előtt hagyja el az Európai Unió területét. Ez nem a modell végét jelenti, mert emiatt csak 27 országban nem értékesítik tovább, például Angliában maradhat. Ennek az oka, hogy a jelenlegi modell nem teljesíti a kiberbiztonsági előírásokat, a gyártónak pedig elég drága lenne átalakítani az autót erre a rövid időre. Erről a német márka szóvivője beszélt egy interjúban.

IMG 9557

Emiatt a Porsche legkisebb SUV-ja jövő tavasszal elhagyja majd az Unió kereskedéseit és hamarosan elektromosként tér majd vissza. Ennek kapcsán folyamatosan csepegtet információkat a német gyártó, ám pontos dátumot egyelőre nem mondtak. Komoly érvágás lehet nekik a döntés, hiszen a Macan elég jól fogy a palettán lévő modellekhez képest. Az év első 10 hónapjában bő 20 ezer darabot adtak el Európában, ami a gyártó méretét és célközönségét tekintve nem kevés.

Nem a Macan lesz az egyetlen Porsche modell, amely elektromos hajtásláncot kap a következő években. 2025 tájékán a Cayman és Boxster páros is elektromosra vált, míg ugyanerre a sorsa jut a 718 és a népszerű Cayenne is. Ezek után pedig várhatóan érkezik majd egy még nagyobb SUV modell, ami szintén már csak elektromos hajtással lesz elérhető.

Forrás: Motor1