Tűzben, vízben és úthenger alatt is tesztelték az új kínai aranyozott akkumulátort

2023.12.15. 15:05

Egy új 800 voltos lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátort mutatott a Zeekr nevű kínai gyártó. A csomag aranybevonata miatt Aranytégla lett az akkumulátor neve, melybe komoly, modern technológiát is pakoltak.

Ennek köszönhetően a Zeekr szerint ez a világ első olyan LFP akkumulátorcsomagja, melynek térkihasználása meghaladja a 80 százalékot. Pontosan 83,7 százalékot értek el a mérnökök, köszönhetően a szendvics-szerkezetű felépítésnek, a különösen vékony elválasztó elemeknek és az integrált akkumulátortálcának.

golden brick

Számok tekintetében is bizalomgerjesztő akkumulátorról van szó. Az Aranytéglát akár 500 kW teljesítménnyel is tölthetjük, így 10 és 80 százalék között 15 perc alatt 500 kilométeres hatótáv kerülhet bele. Az első autó, amiben találkozhatunk majd a különleges akkumulátorral a Zeekr 007 lesz, amit 2024 januárjától gyártanak majd.

A kínai gyártó érti a vásárlók aggályait az akkumulátortüzek kapcsán, ezért az Aranytégláról készítettek egy videót is. Ebben különféle módokon ütik-vágják a 710 kilós csomagot, hogy bebizonyítsák, mennyire tartós és biztonságos.

Először vízbe eresztik és ott pihentetik 48 órán keresztül, majd később 1000 fokos hőségbe teszik, konkrétan tűz fölé. Majd jön a másik véglet, amikor bezárják egy -45 fokos fagyasztóba 8 órára, és mindezek után még egy kicsit a durva köves, saras földúton is végigrángatják. Amint megvoltak ezek a szélsőséges tesztek, beépítik egy autó alá, majd elindulnak vele, hogy demonstrálják, működik.

Itt persze nem ér véget az akkumulátor próbatétele, mert a biztonság kedvéért átmennek rajta egy 22 tonnás úthengerrel is. Az utolsó fázisban pedig 10 méteres magasságba felemelik egy daruval, majd elengedik, hadd zuhanjon a kemény aszfaltra. Pokoli lehet, ahogy egy ilyen 710 kilós acél téglalap földet ér, de a videó szerint az akkumulátor köszöni, jól van.

Forrás: Car News China