Tesla-vezér: nem kéne démonizálni a fosszilis üzemanyagokat

2023.12.18. 16:10

Az olajat és az üzemanyagot középtávon nem szabadna démonizálni – jelentette ki Elon Musk, hozzátéve, hogy a bolygó megőrzése érdekében fontos a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

Musk egy jobboldali politikai összejövetel vendége volt, amelyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek) pártja szervezett. A beszélgetés során szóba került a klímaváltozás is. Musk szerint a klímaváltozással kapcsolatos riadalom rövid távon eltúlzott és egyes környezetvédelmi mozgalmak „túl messzire mennek”, ami miatt az emberek elveszítik a jövőbe vetett hitüket – írta a Reuters.

Az e hónapban tartott COP28 klímacsúcson közel 200 ország képviselője megállapodott abban, hogy az éghajlatváltozás legrosszabb következményeinek elhárítása érdekében megkezdik a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztásának csökkentését, ami az olajkorszak végét jelzi. 

A Tesla vezérigazgatója környezetvédőnek tartja magát, és hozzátette, hogy hosszú távon fontos, hogy az iparágak csökkentsék a szén és szénhidrogének több milliárd tonnára rúgó mennyiségét, amelyet a fosszilis tüzelőanyagok elégetése révén a légkörbe juttatunk.

Arra a kérdésre, hogy a Tesla befektetne-e Olaszországban, Musk azt mondta, hogy aggódik az ország csökkenő születési rátája miatt. „Szerintem Olaszország nagyszerű hely a befektetésre, de szeretném hangsúlyozni, hogy aggódom az alacsony születési ráta miatt. Ha csökken a munkaerő, ki fog dolgozni az országban?” – mondta. A véleményét követően azt ajánlotta a kormánynak, hogy teremtsen olyan ösztönzőket a családok, párok számára, amelyek miatt több gyermeket akarnak vállalni.