Átlagosan napi bő 100 gyorshajtót fognak az Árpád fejedelem útján

2023.12.19. 10:52

Budapesten nemrég elkezdték nagyüzemben telepíteni az úgynevezett traffiboxokat. Ezek olyan út szélére felállított eszközök, melyekbe egyszerűen telepíthető egy Magyar Rendőrség által használt traffipax, így nem kell mellé kiállítani egy rendőrt, hogy vigyázzon rá. Pont egy ilyen eszközt helyeztek üzembe nemrég a II. kerületben, amiről kiderült, hogy vastagon szükség volt rá.

A traffiboxok másik előnye, hogy nem látni beléjük. Emiatt az autós nem tudja, hogy az adott boxban éppen van-e mérőműszer vagy nincs, így mindenképpen lassítani fog és betartja a sebességkorlátokat (ideális esetben - a szerk.). Abban az Árpád fejedelem útjára kihelyezett boxban viszont volt kamera, ami alig 5 nap alatt 516 gyorshajtást regisztrált az 50 km/h legnagyobb megengedett sebességű szakaszon.

octavia gyorshajt

Az eszközt még december 13-án helyezték üzembe és december 17-éig mért. Ez idő alatt 35 840 autó haladt el a kamera előtt és ebből került ki bő ötszáz gyorshajtó. Ha forgalomarányosan nézzük, akkor az autósok csupán szűk 1,5 százaléka hajtott gyorsan. Ez a szám bár elég alacsony, mégsem nulla, ami ugye az optimális érték lenne. A mért 5 nap alatt a rekordot egyébként 102 km/h-val állította fel egy octaviás, aki ezért 117 ezer forint pénzbírságra és 6 büntetőpontra számíthat majd.

Forrás: Police.hu