Napelemes teherautóval mászták meg a világ legmagasabb vulkánját

2023.12.22. 08:27

A svájci Peak Evolution magassági világrekordot állított fel egy elektromos hajtású, napelemekkel táplált, speciális teherautóval. Nem aprózták el: a világ legmagasabb vulkánját mászták meg.

A Chilében található, 6500 méter magas Ojos del Salado leküzdéséhez egy átalakított Aebi VT 450-es teherautót használtak, amiben két, egyenként 120 kW-os, azaz összesen 326 lóerős elektromotor dolgozik.

Forrás: Gebrüder Weiss
Forrás: Gebrüder Weiss

Az Aebi normál esetben a 90 kWh-s akkujával nagyjából 200 kilométert tud elmenni, de itt volt egy trükk, amivel kitolták a hatótávját. Az expedíció során az elektromos teherautót kizárólag napelemekkel töltötték.

Négy napelemet fixen felszereltek az Aebi tetejére, tizenhat másikat pedig ki lehetett pakolni mellé, így amikor állt, nagy mennyiségben szívta magába a delejt. Ezzel a rendszerrel nagyjából 5 óra alatt 150 kilométeres hatótávot lehetett a teherautóba tölteni, ami tulajdonképpen nem is rossz, főleg úgy, hogy azon a környéken nem nagyon vannak Superchargerek.

Forrás: Gebrüder Weiss
Forrás: Gebrüder Weiss

Ebben az esetben kijött az elektromos hajtás nagy előnye a dízellel és a benzinessel szemben: nem veszít a teljesítményéből nagy tengerszint feletti magasságon. Ez ugyanakkor csak egy dolog, a nehéz terep és a környezeti viszonyok így is megizzasztották a teherautót és a csapatot is.

Az expedíció végül sikerrel zárult: a különleges járművel felértek az Ojos del Salado tetejére, 6500 méteres magasságba, amivel világrekordot állítottak fel az elektromos hajtású járművek között.

Forrás: Peak Evolution / Gebrüder Weiss