Egy amerikai férfi 13 alkalommal adta el rokkantaknak ugyanazt a kisbuszt

2023.12.27. 09:34

Nemrég vádat emelt a szövetségi ügyészség Amerikában egy férfi ellen, aki elég érdekes módon kereskedett járművekkel. Konkrétan több embernek is eladta azokat egyszerre, miközben csak egy kapta meg. A pénzt természetesen mindenkitől beszedte.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma közleményt adott ki, miszerint 2019 és 2023 között egy bizonyos Edward Scott Rock rengeteg jóhiszemű vásárlót vert át autókkal. Az egyik legcsúnyább eset során viszont rokkant és egyéb mozgáskorlátozott embereket hitegetett egy számukra speciálisan kialakított Ford kisbusszal. Egyszerre 13 ügyfélnek adta el ugyanazt az átalakított járművet. A pénzt mindenkitől beszedte és a szállítással kapcsolatban csak hitegette őket, végül egy emberhez eljutott a jármű, a többi hoppon maradt.

Ez már csak azért is ennyire pofátlan, mert aki ilyen autót vesz, az azért teszi, mert máshogy nem igazán tudja megoldani az életét. Egy ilyen mozgáskorlátozottak számára kialakított busz nemcsak a közlekedés felgyorsításáról, hanem néhány esetben a teljesebb életről szól. Ezt az ügyészség is mérlegelte, amikor több esettel együtt felmérték Rock bűnlajstromát.

Közzétettek egy másik esetet is, melyben egy vállalkozót próbált meg átverni a férfi. Neki két furgont adott el 25 ezer dollár (8,63 millió forint) értékben, amiket aztán szintén nem szállított le. Telefonban többször hitegette a vásárlót, akinek egy idő után elege lett és jogi útra terelte a dolgot. Mivel megvoltak az anyagi forrásai és a kapcsolatai, így két év után visszakapta a pénzét, ám a legtöbb áldozatnak erre egyszerűen nem volt lehetősége.

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint Rock áldozatainak legalább kétharmada vagy mozgáskorlátozott vagy 65 év feletti volt. Emellett több olyan vállalkozást is átvert, melyek ezeket az embereket szolgálják ki különböző szállítási szolgáltatásokkal. Emiatt pedig 2 750 000 dollárt (950,1 millió forintot) fizettetnének ki vele, amibe beletartozik az ügyfelek kártalanítása, egy húsosabb pénzbírság és a vagyonelkobzás is. Emellett pedig Rockot 170 év börtönbüntetésre ítélnék, 5 év felügyelt szabadlábra helyezéssel.

Nemrég egyébként Magyarországon is történt egy hasonló, vagy talán még kacifántosabb ügy. Itthon is képesek voltak egy autót több embernek eladni, ám voltak még más pofátlan ügyletek. Erről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Forrás: Carscoops