MOL-vezér: ne számítsunk jelentős üzemanyagár csökkenésre

2024.01.02. 12:50

Az Index interjút készített Hernádi Zsolttal, aki többek között beszámolt a várható hazai üzemanyagárakról, a jövedéki adó emelkedéséről, valamint a Mol jövőjéről.

Hernádi Zsolt szerint ne számítsunk jelentős árcsökkenésre 2024-ben, de az üzemanyagárak prognosztizálása egy igen nehéz kérdés, főleg ennyire előre. „Az árak alakulására döntő hatással vannak külső tényezők: ilyenek sajnos a szemünk előtt zajló háborúk, amelyek sora könnyen lehet, hogy további konfliktusokkal bővül. Napjainkban sajnos a konfliktusok megoldására egyre gyakrabban nem békés megoldást keresnek a felek. És ezeknek hatása van az árakra. Hogy egy aktuálisan fenyegető esetet említsünk, egy közel-keleti front megnyitása akár 15 százalékos áremelést is eredményezhet a hazai piacon. Ez a szám ugyanakkor spekulatív, a válságok súlyától és konkrét jellegétől függően sokkal nagyobb árrobbanás is lehet” – részletezte.

Mint ismert, a Mol nem egyben vezeti be a 41 forintos jövedéki adó emelést, hanem két részletben, aminek első fele január elsején már bevezetésre is került. Hernádi ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ez nem az unió költségvetését gyarapítja, hanem a magyar államét, és az már csak az üzemanyag-kereskedők döntése, hogy ezt hogyan építik bele az árakba.

„Fokozatosságra törekszünk, hogy meg tudjuk őrizni a versenyképességünket és a nemzetközi árpozíciónkat, üzletileg legegyszerűbb egy ilyen változás hatásait több lépésben ráterhelni a piacra. Csendben teszem hozzá, ez a lépés a magyar fuvarozói szektornak is jót tesz” – mondta.