Tényleg árultak Bugatti Chiront Magyarországon?

2024.01.11. 17:52

Sokakkal együtt eleinte én is benéztem azt a magyarországi Bugatti Chiron hirdetést, ami végigfutott az interneten. Mivel számomra teljesen megfoghatatlan az összeg amiért ezek az autó mennek, simán elhittem, hogy egy valódi hirdetésről van szó. De elég gyanús, hogy kamu volt.

Az autót Miskolcon árulták nagyjából 2,5 millió euróért. Előtúrtam az anyagunkat abból az időből, amikor a Chiron megjelent, és akkor az indulóára 2,4 millió euró volt, így a hirdetés abszolút hihetőnek tűnt. Főleg, hogy átszámolva ez közel 950 millió forint, papírozással együtt egymilliárdért árulták. Még egy egészen korrekt szöveget is összeraktak a hirdetéshez, miszerint az autó egy német cégtől vásárolható meg.

Ez így eddig kerek történet, viszont előkerült egy másik hirdetés a német használt autós oldalon, a Mobile.de-n. Itt pontosan ugyanazokkal a képekkel jelent meg az autó, csak a Használtautó.hu vízjelei nélkül. Míg a magyar hirdetésben egy 2019-es Chiron szerepelt 9500 futott kilométerrel, addig a német oldalon egy 2021-est hirdetnek 3480 kilométerrel. A másik jelentős különbség, hogy az itthoni árhoz képest jóval drágábban, 4,164 millió euróért, átszámolva közel 1,6 milliárd forintért árulják a képek alapján azonos autót.

Itt pedig nem áll meg a dolog, mert a német hirdetésből hamar kiderül, hogy Hollandiában található az említett Chiron. Itt megtaláltam a kereskedést, amelyben több hasonló autóval együtt várja az új tulajt, viszont megint másik vételáron. A Bernards Exclusives kereskedésében közel 4,4 millió euróért hirdetik, ami átszámolva már 1,67 milliárd forintnak felel meg. A másik érdekes pont, hogy az autó látszólag ugyan az, más-más képekkel hirdetik különböző felületeken.

A magyarországi hirdetés hamar eltűnt, így már nem lehet visszanézni. Valószínűleg kamu volt már csak annak fényében is, hogy a Mobile.de-n hirdetett legolcsóbb Chiron is 3,249 millió euró, átszámolva bő 1,2 milliárd forint. Médiahekknek mindenképpen jó volt és férfiasan beismerem, én is bevettem.

Hogy a hirdetés pontos célja mi lehetett, az nem derült ki. Lehet, hogy egy unatkozó tizenéves tette fel a hirdetést, bár azt jellemzően számítógépes játékokban megjelenő autókkal szokták.

Valószínűbb, hogy egy csalást készítettek elő, amiben egy gyanútlan gazdag vásárlóról lehúztak volna közel egymilliárd forintot, majd az autót nem leszállítva eltűnnek a pénzzel. Utóbbi tippel egybevág, hogy lekerült a hirdetés, hiszen egy ilyen médiavisszhangot kapott dologból már nehéz igazi csalást csöndben előadni. Kézenfekvő lehetett egy ilyen átveréshez az ismert tény, hogy az országban jelenleg két ismert Bugatti Chiron van, mindkettő Miskolcon.