Akkor lépünk, ha eljön az ideje, megszólalt a Panasonic-vezér

2024.01.28. 13:08

Az elektromos autók iránti kereslet csökkenése miatt a Panasonic lemondhat a harmadik amerikai gyáráról. Helyette rákapcsolnak a meglévő üzemekben

A Panasonic Holding akkumulátorgyártó üzletágának a következő időszakban a hatékonyság növelésére kell fordítani figyelmét és erőforrásait a termelés bővítése helyett – mondta a napokban Kusumi Yuki, a vállalatcsoport vezérigazgatója.

A japán vállalat a Reuters összefoglalója szerint a Tesla egyik jelentős beszállítója. A cégvezető kijelentése azzal magyarázható, hogy az elmúlt hónapokban gyengült a villanyautók iránti kereslet, aminek egyik oka, hogy magas az áruk, részben a drága akkumulátorok miatt. Az persze kérdés, hogy a Tesla napokban bejelentett árcsökkentése milyen hatással lesz a keresletre.

Az USA-ban a GM és a Ford is visszavett az elektromosautó-gyártási terveiből. A Panasonic  Energy korábban azt tervezte, hogy 2024. március végéig dönt harmadik egyesült államokbeli üzeme felépítéséről, ám Kusumi most azt mondta, hogy ez ügyben akkor határoznak, amikor „eljön ennek az ideje”.

A Panasonic Energynek van egy üzeme Nevada államban és megkezdte egy második építését Kansasben. A továbbiakkal kapcsolatban decemberben csak annyit árultak el, hogy Oklahoma állam, amely a harmadik üzem egyik lehetséges helyszíne volt, már nem szerepel a listájukon.

A tervek szerint a kansasi gyár belépésével évi 80 GWh-ra emelkedik a vállalat gyártási kapacitása, amit 2031-re 200 GWh-ra akarnak növelni. A vezérigazgató egyebek mellett azt mondta, hogy a gyár hatékonyságának növelése jobb forgatókönyvnek tűnik a munkaerőigényt figyelembe véve, mint egy új gyár létrehozása. A termelékenységet elsősorban a gyártási folyamat, ezen belül egyebek mellett a karbantartás javításával akarják növelni.