40 milliónál is többe kerülhet egy új GR Yaris a franciáknál

2024.02.12. 06:05

Pár éve már nincs könnyű dolga azoknak az autógyártóknak, akik az Európai Unióban is szeretnének érvényesülni. Az emissziós normák szigorúak, a túl nagy kibocsátásért büntetés jár, és más nehézségek is adódhatnak.

Franciaországban például a kibocsátásuk miatt váratlanul óriási adót kell fizetni egyes típusokra. Ennek az egyik szenvedőalanya most épp a GR Yaris, amiért arrafelé kétszerannyit kell fizetni, mint más országokban.

gryarisspecialeditions-0001

A franciáknál a manuális váltóval szerelt GR Yaris listaára 46300 eurónál, azaz 18 millió forintnál indul, az automatáért pedig minimum 48800 eurót, vagyis körülbelül 19 milliót kell fizetni. Ez nagyjából normálisnak számít, máshol is nagyságrendileg hasonló áron kínálják a GR Yarist.

Azonban az autó relatíve magas kibocsátása miatt az automata GR Yaris a legmagasabb, és manuális is ehhez közeli adózási kategóriába kerül, az utánuk fizetendő összeg pedig teljesen szürreális.

gryarisogier-0003

A manuális GR Yarisért a plusz adóval együtt 92 ezer eurót, vagyis majdnem 36 millió forintot, míg az automatáért közel 109 ezer eurót, azaz bő 42 millió forintot kell majd fizetni. Bár a Toyota összesen 300 GR Yarist tervez eladni a francia piacon, a brutális adó miatt még ez is necces számnak tűnik.

Forrás: Toyota