A Sony és a Honda vegyes vállalata három új Tesla konkurenst ígér 2028-ig

2024.02.15. 15:27

Még 2020-ban hozott létre vegyes vállalatot a Sony és a Honda, hogy elektromos autót építsenek. A két óriás megalapította a Sony Honda Mobility-t, majd azon belül az Afeela márkát, amihez már köthető egy fejlett és izgalmas szedán, 2030-ig azonban fegyverképes palettát szeretnének összedobni.

Ennek elengedhetetlen szereplője lesz a 2023-as CES kiállításon bemutatott Afeela prototípus, mely fejlett technológiát és tágas utasteret vetített előre. Nem titkolt cél, hogy elsődlegesen a Teslának szeretnének konkurenciát állítani az amerikai piacon, ehhez viszont nem lesz elég egy modell. Miután a már megmutatott prototípus 2025-ben debütált, 2027-ben jön majd egy még fejlettebb elektromos SUV, majd 2028-ban egy inkább költségoptimalizálásra és alacsonyabb árra koncentráló kompakt villanyautó.

Hogy a gyártási költségeket alacsonyan tartsák, mind a három autó ugyanarra a platformra kerül majd, csak más méretben. Az Afeela modelljei néhány alkatrészükben osztoznak majd az elektromos Hondákkal, ám azok fejlesztése külön zajlik majd. Számadatot egyelőre keveset tudni, de a jövőre debütáló szedánról már annyit elárultak, hogy 91 kWh-s lítium-ion akkumulátorral szerelik majd és tenegelyenként egy villanymotorral 489 lóerős lesz.

Míg az autógyártáshoz szükséges tapasztalatokat és a felépítést a Honda adja, addig a Sony a technológia fejlettségért felel majd a projekt során. Ehhez a vegyesvállalat olyan nagy nevekkel állt össze, mint például a Microsoft, akik mesterséges intelligenciával szállnak be a fejlesztésbe. Emellett jelen van az Epic Games is, akik az infotainment rendszerre fejlesztenek majd játékot az Afeela modelljeibe.

Forrás: Carscoops