A világnak szüksége van egy mindennél gyorsabb, elektromos Porsche szuperautóra

2024.02.21. 17:02

A Porsche tavaly nyáron, a márka hetvenötödik születésnapjának alkalmából mutatta be a lenyűgöző Mission X koncepcióautót, amiről már akkor tudni lehetett, hogy tele van műszaki finomsággal. Most úgy tűnik, hogy van esély egy nagyon hasonló szériamodellre.

A Porsche szupersportautóinak listája rövid: az elsőnek a 959 tekinthető, amit később a Carrera GT és a 918 Spyder követett. Ennek a sorozatnak a negyedik tagja lehet a Mission X kész, megvehető változata.

Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója azt mondta, hogy idén születik meg a döntés, hogy gyártásba küldjék-e az autót. Az esélyek elég jók, hiszen a vezető szerint a koncepcióautót hihetetlenül pozitívan fogadta mindenki. Blume hozzátette, hogy a Mission X iránti hatalmas lelkesedés remek motiváció a márkának, hogy megcsinálják az autót. A döntés még még idén, 2024-ben megszülethet.

Mivel egyelőre még az se biztos, hogy lesz kész változat, így konkrét adatok sincsenek, viszont a Mission X jó kiindulási alap. Az elektromos szupersportautóról a Porsche akkor nem árulta el a teljesítményét és a tömegét se, azt viszont igen, hogy egy kilóra egy lóerő jut. Mivel elektromos autóról van szó, ez azt jelenti, hogy nagyjából 1500-2000 lóerős teljesítményű lehet a Mission X attól függően, hogy mennyire tudták könnyűre tervezni.

Az aerodinamikával is foglalkoztak: a Porsche szerint a gyönyörű koncepcióautó még a 911 GT3 RS-nél is több leszorítóerőt tud termelni. Utóbbi 200 km/h-nál 409 kilót, 285 km/h-nál pedig már 860 kilót tud, ami már eleve megdöbbentő egy rendszámos autónál.

Töltési tempóban is minden eddigi Porschét lekörözhet a rejtélyes újdonság: a Mission X kapcsán elmondták, hogy a kétszer olyan gyorsan tölthető, mint a Taycan Turbo S akkori változata. Utóbbit már akkor is 270 kilowattal lehetett tölteni, amit azóta 320-ra emelt a Porsche. Már a 270 kilowatt is nagyon durva, az 500 kilowatt fölötti érték pedig szinte szürreálisnak tűnik.

Reméljük, hogy a Porsche vezetősége végül úgy dönt, hogy a világnak szüksége van egy jó eséllyel mindennél gyorsabb, elektromos szupersportautóra, és tényleg bemutatják a Mission X szériaváltozatát. Ha így lesz, a kész autóra biztosan sokat kell majd várni, hiszen egy ennyire durva és precíz szerkezet véglegesre fejlesztése még egy olyan gyártónak se egyszerű feladat, mint amilyen a Porsche.

Forrás: Porsche / Motor1 / CarSales