A rendőrség üzent a motorosoknak

2024.03.08. 06:08

Lassan stabilan szép és jó időnk lesz, így egyre több a motoros az utakon. Arról már többször volt szó, hogy a motoros szezon kezdetével az autósoknak is érdemes fokozottan figyelniük, a rendőrség viszont most a motorosokhoz szól.

Motorozni valóban remek, hiszen igazán egyedi élmény, ugyanakkor a nagy, masszív kaszni hiánya miatt egy esetleges balesetnél a komoly sérülés kockázata is magasabb.

A kép illusztráció, egy korábbi cikkünkből származik.
A kép illusztráció, egy korábbi cikkünkből származik.

Mivel az autósok, kerékpárosok és gyalogosok ősz óta kevesebb motorossal találkozhattak az utakon, a szezon kezdetén újra hozzá kell szokniuk a jelenséghez. Érdemes tehát motorosként is jobban figyelni, ami azért is fontos, mert a motorok dinamikája és manőverezőképessége is gyökeresen eltér az autókétól, amit nem minden autós vesz figyelembe.

A rendőrség a balesetmegelőzés érdekében megosztott pár fontos pontot, amikre motorosként – és más járművel közlekedőként is   érdemes odafigyelni:

  • Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral induljanak útnak!
  • Használjanak megfelelő védőfelszereléseket! A jó minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát!
  • Semmiképpen se megszokásból vagy rutinból vezessenek!
  • Mindig fokozott figyelemmel hajtsanak végre egy-egy előzést vagy kanyarodást!
  • Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, a terep-, valamint a látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket!
  • A balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a forgalomban, és mindig tartsák be a közúti közlekedés szabályait!
  • A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok, ezért fokozott óvatossággal és mérsékelt tempóval közlekedjenek!
  • A gépkocsival közlekedők – a gyalogosokra, a biciklisekre és a motorkerékpárosokra tekintettel – fokozott körültekintéssel kezdjék meg a kanyarodást, a sávváltást, és az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat mindig tartsák be!

Forrás: Police.hu